بهزاد شهلاچشم یوسف آباد
کارشناس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی کلانشهر تبریز
29 یادداشت منتشر شدههمکاری ایران و چین در حوزه تولید انرژی از زباله های شهری
زباله های شهری یکی از مهمترین مقوله های مورد توجه مدیریت شهری است که مشکلات زیست محیطی مرتبط با این مسئله از قبیل انتشار گازهای گلخانه ای، آلودگی خاک و آب باعث ایجاد توجهی جدی به این موضوع شده است. از طرفی،کارشناسان حدود ۳۲ بیماری انسانی را نتیجه مدیریت نادرست همین زباله ها می دانند.
در نیروگاه های زباله سوز پسماندهای شهری به صورت مخلوط در کوره زباله سوز ریخته شده و از حرارت حاصله برای تولید انرژی استفاده می گردد. امروزه در جهان حدود ۶۰۰ واحد زباله سوزی با امکان تولید انرژی وجود دارد که ظرفیت تولید انرژی در آن ها در حدود ۷۰۰۰ مگاوات می باشد.
روزانه بیش از۴۰هزار تن زباله در کشور تولید می شودکه سهم تهران ۷۰۰۰ تن است، یعنی هر نفر در تهران حدود یک تا ۵ کیلوگرم زباله تولید می کند. این سرانه در کل کشور برای هرنفر ۷۰۰ گرم است که فقط ۵ درصد آن بازیافت می شود.
چین بزرگ ترین وارد کننده زباله درجهان برای بازیافت آن است. باتوجه به اینکه جمعیت چین بیش از یک میلیارد نفر است، طبیعی است که در این کشور روزانه زباله زیادی تولید شود. نکته جالب این است که در کارخانه های بزرگ بازیافت زباله درپکن، فقط زباله های خودچینی ها بازیافت نمی شود؛ زباله ها ازدیگر کشورهای جهان نیزبه چین انتقال داده می شود تا بازیافت شود. درواقع، چین بزرگ ترین وارد کننده زباله در جهان برای بازیافت کردن آن است.
بنابراین؛ با توجه به تجربه و فناوری چین در خصوص تولید انرژی(همچون برق) از زباله های شهری، توسعه همکاری های راهبردی(در قالب برنامه همکاری٢۵ساله) با این کشور، می تواند منافع زیادی را از جمله: کاهش معضلات زیست محیطی، افزایش کسب و کارهای مرتبط با تولید انرژی از زباله و پسماند شهری و همچنین رهیافت به سوی تامین انرژی پایدار برای شهرهای ما به ارمغان بیاورد.