درمان چربی خون

24 دی 1402 - خواندن 9 دقیقه - 981 بازدید

آزمایش خون تنها راهی است که می تواند آن را تشخیص دهد. در خون دو نوع چربی به نام های کلسترول و تری گلیسیرید وجود دارد. از انواع کلسترول می توان به لیپوپروتئین با چگالی کم LDL و لیپوپروتئین با چگالی بالا HDL که به ترتیب کلسترول بد و کلسترول خوب نامیده می شوند، نام برد. پس از میل کردن هر وعده غذایی، بدن کالری های اضافی را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های چربی ذخیره می کند تا برای کسب انرژی از آنها استفاده کند. بدن برای تامین انرژی به تری گلیسیرید نیاز دارد اما مقادیر زیاد آن در خون می تواند خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی را افزایش دهد.

علائم چربی خون

میزان بیش از ۲۰۰ میلی گرم چربی تری گلیسیرید در هر دسی لیتر خون یعنی افزایش بیش از حد آن و خطر بروز دیابت و بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی است.

میزان توصیه شده است:

· کلسترول کل: کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر

· کلسترول (بد) با چگالی کم (LDL): کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر

· کلسترول (خوب) با چگالی بالا (HDL): ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر

برای حفظ سلامتی باید به فکر کاهش کلسترول LDL و افزایش کلسترول HDL بود. زیرا کلسترول HDL قابلیت آن را دارد که از طریق کبد، کلسترول LDLاضافی که قابلیت تجمع در عروق، ایجاد پلاک و تصلب شرایین را دارد از بدن دفع کند. از علائم افزایش چربی خون می توان به خشکی دهان و تلخی زبان، سرگیجه، افزایش دمای بدن و گرگرفتگی، سوزن سوزن شدن کف پا، خستگی مزمن، درد قفسه سینه، افزایش ضربان قلب به دلیل گرفتگی عروق و فشار خون بالا اشاره کرد. البته ممکن است این عارضه را به ارث برده باشید. بنابراین برای پیشگیری از چربی خون بالا، انجام آزمایش های خون دوره ای تحت نظر پزشک را جدی بگیرید.

راه‎ حل های پیشنهادی درمانی

کبد به طور طبیعی کلسترول می سازد و می توان آن را از برخی غذاها نیز دریافت کرد. بنابراین در صورت مصرف بیش از حد غذاهای حاوی چربی های اشباع و ترانس، دچار عارضه کلسترول بالا خواهید شد. به طور کلی، چاقی و اضافه وزن، عدم انجام فعالیت های ورزشی، مصرف دخانیات و عدم رعایت رژیم غذایی سالم در افزایش تری گلیسیرید و کلسترول خون نقش دارند و در سایر شرایط، دیابت و کم کاری تیروئید نیز ممکن است خطر ابتلا به کلسترول بالا و عوارض مرتبط با آن را افزایش دهند.

· کاهش وزن تدریجی

· کاهش مصرف کربوهیدرات و قند

· اجتناب از مصرف مواد غذایی حاوی چربی های اشباع و ترانس

· افزایش مصرف فیبر روزانه

· انجام فعالیت های ورزشی مانند ۳۰ دقیقه پیاده روی سریع روزانه

· مصرف هفته ای دو وعده ماهی

· کاهش مصرف سیگار و ترک دخانیات

· مصرف آجیل، حبوبات، گوشت سفید، سویا و پروتئین های گیاهی

انجام فعالیت های ورزشی، کاهش مصرف چربی های ترانس، فست فود، کیک و شیرینی، چیپس و پفک می‎تواند کمک زیادی در پیشگیری از بروز این عارضه کند. افزودن فیبر و سبزیجات تازه به رژیم غذایی می تواند باعث کاهش جذب چربی و قند در روده کوچک شود و در نتیجه به کاهش میزان تری گلیسیرید و کلسترول خون کمک کند.

میوه های موثر برای کاهش چربی خون

· گریپ فروت

به منظور درمان خانگی چربی خون روزانه نصف میوه گریپ فروت را در وعده صبحانه میل کنید. این میوه یک منبع غنی از آنتی اکسیدان است که به سلامت بیشتر قلب و بهبود کیفیت زندگی کمک می کند.

· پرتقال

خواص پرتقال بی شمار است. علاوه بر اینکه با داشتن استرول کلسترول بد را کاهش می دهد، سبب افزایش کلسترول خوب بدن هم می گردد. برای نتیجه گیری بهتر آب پرتقال را به صورت طبیعی تهیه کرده و هر روز مصرف نمایید.

· سیب

استفاده از سیب محدودیتی ندارد و به روش های مختلفی می توانید این میوه پر خاصیت را به برنامه غذایی روزانه خود اضافه کنید. از ترکیبات مغذی موجود در سیب می توان به فیبر اشاره کرد، که سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و تاثیرات فراوان مفیدی که بر روی سلامتی دارد.

· توت فرنگی

تاثیرات مستقیمی بر روی کاهش کلسترول بد خون دارند. توت فرنگی ترکیبات آنتی اکسیدانی هم دارد. قابل ذکر است که تمام میوه های قرمز نظیر گیلاس، آلبالو، انار، انگور قرمز و... تاثیرات زیادی بر روی سلامت قلب دارند.

· آووکادو

سبب متعادل سازی چربی خون و قند خون می شود. آووکادو چربی غیر اشباع سالم دارد که مصرف متعادل این چربی ها تاثیرات مفیدی برای سلامت قلب به همراه دارد. چربی های غیر اشباع در بدن به انرژی تبدیل شده و ذخیره نمی شوند.

· سیر

از فواید بی شمار مصرف سیر می توانید بهره مند شوید و با دارا بودن ترکیبات موثر نظیر آلیسین، باعث کاهش تری گلیسرید و در نهایت چربی خون می شود. به راحتی می توانید سیر را به عنوان چاشنی به غذا های خود اضافه کرده و غذا های خود را به یک غذای کاهش دهنده چربی خون تبدیل کنید.

· جو دوسر

ترکیبی از همه درشت مغذی ها و ریز مغذی ها است. منبع خوبی از کربوهیدرات ها، فیبر و پروتئین باکیفیت است. به طور کلی دارای ترکیب خوبی از اسیدهای آمینه ضروری است و سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های مهم است. یک منبع غنی از فیبر است که به صورت مستقیم بر روی کاهش چربی خون تاثیر دارد.

· لیمو

تاثیرات مفید لیمو طبیعی بر روی کاهش کلسترول خون و افزایش سلامت قلب و عروق شناخته شده است. به دلیل ویتامین C و فلانوئید ها است که دو مورد از ترکیبات اصلی لیمو محسوب می شوند. از دیگر ترکیبات مغذی موجود در لیمو می توان به پتاسیم، لیمونن و آنتی اکسیدان ها اشاره کرد که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهند. آب لیمو طبیعی را با عسل و سیر ترکیب کنید تا بهترین دمنوش برای کاهش چربی خون تهیه شود.

· کلم بروکلی

همانند دیگر سبزیجات فیبر بالایی دارد و فیبر موجود در آن به اسید های صفراوی موجود در دستگاه گوارش متصل شده و از این طریق کلسترول خون را کاهش می دهد.

نکات پیشنهادی

· ورزش هوازی می تواند سطح کلسترول HDL را در خون افزایش دهد که می تواند باعث کاهش چربی خون شود. می توان به پیاده روی تند، دویدن، دوچرخه سواری و شنا اشاره کرد.

· مصرف منظم ماهی به دلیل تاثیر آن در حفظ سلامت قلب و توانایی کاهش تری گلیسیرید خون توصیه می شود، چرا که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. می تواند خطر مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی و افزایش چربی خون را تا ۳۶٪ کاهش دهد. اگر امکان مصرف ماهی را ندارید می توانید از گردو، روغن کانولا، دانه های سویا و مکمل های امگا ۳ استفاده کنید.

· چربی های اشباع نشده می توانند سطح چربی خون را کاهش دهند، به ویژه هنگامی که جایگزین انواع دیگر چربی می شوند. اصولا چربی های اشباع نشده در روغن های گیاهی و ماهی های چرب و مواد غذایی مانند روغن زیتون، مغزهای آجیل و آووکادو یافت می شوند.

· مقاومت به انسولین می تواند باعث افزایش چربی خون شود. پس از میل کردن وعده غذایی، سلول ‎های موجود در لوزالمعده، سیگنالی را برای آزاد شدن انسولین به جریان خون ارسال می کنند. سپس انسولین شروع به انتقال گلوکز به سلول ‎ها می ‎کند. اگر در اثر میل کردن غذاهای پرکالری همیشه انسولین زیادی در خون داشته باشید، بدن می تواند در برابر آن مقاوم شود، که منجر به تجمع گلوکز و تری گلیسیرید در خون می شود. بنابراین تنها راه حل در این شرایط، پیروی از یک الگوی غذایی سالم و کم کالری است.

· پروتئین سویا سطح تری‎گلیسیرید خون را نیز کاهش می‎دهد.

· سیر به‎ صورت خام قدرت کاهش فشار خون و چربی خون را دارد. پس در روز یک حبه از آن را میل کنید.

· زنجبیل می‎تواند سطح کلسترول و تری گلیسیرید کل شما را کاهش دهد و باعث تقویت سطح کلسترول HDL نیز شود.

· دانه های کتان منابع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و می توانند باعث افزایش سطح کلسترول HDL شوند.

· مصرف منظم سبزیجات نظیر گشنیز، جعفری، شوید و دمنوش زنیان و عناب به همراه لیمو عمانی، دو قاشق عرق کاسنی به عنوان داروی گیاهی برای درمان چربی خون می تواند موثر باشد.

· آب زرشک و آب انار در کاهش چربی خون می تواند موثر باشد.

پیشنهاد می کنیم پیش از هرگونه اقدامی، حتما با پزشک متخصص داخلی یا پزشک قلب و عروق مشورت کنید.