آمادگی جسمانی
توانایی بدن برای انجام فعالیت های موثر و کارآمد، بدون خستگی است. به معنی دیگر می توان به توانایی اجرای کار عضلانی به صورت رضایت بخش تعریف کرد.
آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی، آمادگی جسمانی مرتبط با مهارت
Ø فاکتورهای مرتبط با سلامت
§ استقامت قلبی تنفسی
§ قدرت عضلانی
§ استقامت عضلانی
§ انعطاف پذیری
§ ترکیب بدنی
Ø فاکتورهای مرتبط با مهارت
§ چابکی
§ تعادل
§ هماهنگی
§ توان
§ سرعت
قدرت عضلانی
به زبان ساده یعنی عضلات چه مقدار برای بلند کردن وسایل توانا هستند. بدون قدرت عضلانی، بدن ضعیف می شود و قدرت کافی برای انجام امور را نخواهد داشت. در نتیجه بدن در معرض آسیب دیدگی قرار می گیرد. راه حل: تمرینات منظم، تمرینات منظم، تمرینات منظم. به طور کلی اگر به طور منظم و مداوم به عضلات تمرین بدهید، کم کم قدرت عضلانی افزایش پیدا می کند. برای افزایش قدرت عضلات، رشته های مختلف ورزشی وجود دارد که با بهره گرفتن از این تمرینات مقاومتی، قدرت در یک عضله افزایش پیدا می کند. تمرینات مقاومتی شامل: تمرین با وزنه های آزاد، تمرین با دستگاه های بدنسازی، تمرین با کش های مقاومتی و حتی تمرین با وزن بدن، اما زمانی می توان با استفاده از این تمرینات ورزشی، عضلات را تقویت کرد که یک برنامه اصولی برای تمرین داشته باشید. همراهی این برنامه ورزشی با یک برنامه غذایی مخصوص، فوق العاده خواهد بود.
استقامت عضلانی
توانایی عضلات یا گروه های عضلانی در مقاومت در برابر انقباض های مکرر برای مدت زمان طولانی می باشد. به زبان ساده یعنی کارهای روزمره را بدون خستگی انجام دهیم. راه افزایش استقامت عضلانی، انجام تمریناتی در تعداد بالا و وزنه های سبک است. ورزش هایی که باعث افزایش استقامت عضلات می شوند: شنا، پلانک، دوچرخه سواری، شنای سوئدی، اسکات با وزنه یا با وزن بدن، دراز و نشست، دویدن، بالا رفتن از پله و...
استقامت قلبی تنفسی
توانایی بدن برای مقاومت در برابر خستگی در ورزش های طولانی مدت و ریکاوری سریع تر بعد از تمرین یا مسابقه است. به زبان ساده، به هنگام فعالیت ورزشی قلب تا کجا توان دارد که به عضلات، خون و اکسیژن برساند. افرادی با قلب سالم توانایی بیشتری برای انجام فعالیت های هوازی دارند. ورزش همه ابعاد سلامتی بدن را در بر می گیرد، از این رو برای تقویت سیستم قلبی تنفسی فعالیت های هوازی بسیار مفید هستند، از جمله دویدن، پیاده روی تند، شنا، تمرینات دایره ای، دوچرخه سواری و... .
انعطاف پذیری
عضلات و مفاصل، بدون انعطاف پذیری سفت و در حرکت محدود می شوند. انعطاف پذیری به عنوان دامنه حرکتی در مورد یک مفصل مشخص می شود. تمرینات انعطاف پذیری، دامنه حرکتی کاملی را بدون درد و سختی برای عضلات ایجاد می کند. چرخش مفاصل در دامنه های حرکتی مناسب و حرکات کششی برای عضلات می تواند مفید واقع شود. به طور کلی، انجام تمرینات ورزشی پیلاتس یا PNF (کشش تسهیل عصبی-عضلانی گیرنده های عمقی) به افزایش این معیار از آمادگی جسمانی، کمک زیادی می کند.
ترکیب بدنی
علیرغم وجود تیپ های بدنی مختلف، به زبان ساده ترکیب بدنی به میزان درصد چربی و عضلات در بدن شناخته می شود. برخی از روش ها برای محاسبه ترکیب بدنی، اندازه گیری شاخص توده بدنی یا همان BMI (تقسیم وزن بر مجذور قد) است. برخی دیگر سنجش دور کمر و یا نسبت دور کمر به دور باسن و...
ارتباط آمادگی جسمانی با وزن و سلامتی بدن
ارتباط چندانی با وزن افراد ندارد. ممکن است فردی با وزن کمتر، از نظر جسمانی برای انجام هر فعالیت بدنی آماده تر باشد. اما یک فرد با وزن بیشتر، در انجام فعالیت های بدنی، ضعیف عمل کند. جای نگرانی نیست حتی با وزن پایین هم می توانید عضلات قوی داشته باشید. در ضمن برای بدست آوردن توانایی و افزایش آمادگی جسمانی محدودیت سنی وجود ندارد. افزایش آمادگی جسمانی به صورت ناخودآگاه به روی کاهش وزن و تناسب اندام تاثیر می گذارد. از طرفی تمرینات مربوط به آمادگی جسمانی، سلامت قلب و استقامت قلبی عروقی را تقویت می کند. انجام تمرینات، حجم عضلات و متابولیسم پایه را افزایش می دهند، بنابراین با افزایش کالری سوزی احتمال افزایش وزن به همراه توده چربی نیز کاهش می یابد.
v چند مورد از فواید آمادگی جسمانی
§ سلامت روان و آرامش ذهن
§ تقویت ظرفیت روحی و جسمی و فکری
§ کاهش استرس و افسردگی. افزایش عزت نفس، اعتماد به نفس و کیفیت خواب
§ بهبود و کنترل قند خون. تقویت سیستم گردش خون و ریه ها
§ افزایش کلسترول HDL و کاهش کلسترول LDL
§ تقویت سیستم گردش خون و ریه ها
§ کاهش ابتلا به انواع بیماری ها از جمله سرطان، دیابت نوع دو، بیماری های ریوی
§ تاخیر در پیری و افزایش طول عمر
§ کاهش خطر شکستگی و پوکی استخوان