سواد سلامت روان: پیوند سواد سلامت و سلامت روان
سواد سلامت روان: پیوند سواد سلامت و سلامت روان
سواد سلامت روان (MHL) در پیوند با سواد سلامت و سلامت روان، شامل مفاهیم به هم پیوسته ای است که نقش حیاتی در رفاه افراد ایفا می کنند (هان و همکاران، 2023 ). سواد سلامت روان برای سلامت عمومی ضروری شده است و دانش و باورهای مربوط به اختلالات روانی و مداخلات هدفمندی را که باعث افزایش آگاهی و کاهش انگ می شوند، در بر می گیرد (بیسلی و هافمن، 2023 ؛ والش و فاستر، 2021 ). سواد سلامت روان که اولین بار توسط جورم و همکاران ( 1997 ) معرفی شد، فراتر از مفهوم سازی اولیه خود تکامل یافته و هم تشخیص و هم مدیریت نیازهای سلامت روان را در بر می گیرد. سواد سلامت روان با افزایش توانایی فرد در تشخیص، درک یا پاسخ به افرادی که با نگرانی های سلامت روان مواجه هستند، درک اجتماعی و عاطفی ایجاد می کند، حمایت همسالان را تقویت می کند و تعهد به درخواست کمک را تشویق می کند (سوان وونگ و همکاران، 2024 ).
مطالعات نشان می دهد که ارتباط قوی بین سواد سلامت و سلامت روان (MHL) وجود دارد، به طوری که سواد سلامت بالاتر با انگ سلامت روان کمتر، تمایل بیشتر برای تعامل با افراد مبتلا به بیماری روانی و کاهش تمایل به دریافت حمایت های سلامت روان مرتبط است (ایسوانتو و ایوبی، 2023 ؛ نورعزیزه و ذوالکایدا، 2024 ؛ راغوان و همکاران، 2024 ). تاثیرات مستقیم دیگری از سواد سلامت بر سلامت روان نیز گزارش شده است که در آن سواد سلامت بالاتر، همبستگی مشترکی با افسردگی، اضطراب و استرس کمتر دارد (فلیری و همکاران، 2022 ؛ روزاریو و همکاران، 2024 ). سواد جسمانی اصطلاح مرتبط دیگری است (بیلی و همکاران، 2023 )؛ در حالی که سواد جسمانی بر بدن تاکید دارد و آن را از سواد سلامت و سلامت روان متمایز می کند، اکثر دیدگاه ها جدایی دوگانه ذهن و بدن را رد می کنند و در عوض از یک رویکرد جامع و چندبعدی برای توسعه و رفاه حمایت می کنند (سامسودین و همکاران، 2024 ). با توجه به افزایش تمرکز جهانی بر سلامت روان و رفاه، تحقیقات MHL با تلاش ها برای بهبود سواد سلامت، کاهش نابرابری ها در مراقبت های سلامت روان و توانمندسازی جوامع همسو است (اشنایدر و همکاران، 2021 ).
تحقیقات فعلی در مورد MHL به تعریف و ارزیابی آن (الخلیل و همکاران، 2024 ؛ هیل، 2024 )، موفقیت مداخلات و پیش بینی کننده های آنها (ناسکار چاکرابورتی و همکاران، 2024 ؛ سوانونگ و همکاران، 2024 )، تغییرات جمعیتی و فرهنگی (ابو-راس و همکاران، 2023 ) و ارتباط انگ اجتماعی و کمک طلبی (باخ و همکاران، 2023 ؛ لامیچهان، 2023 ) معطوف شده است. این مطالعات، MHL را به عنوان محور اصلی شناخت، مدیریت و پیشگیری از مشکلات سلامت روان و در عین حال کاهش انگ اجتماعی و تقویت رفتارهای کمک طلبی برجسته می کنند. مطالعه MHL هنگامی که با سواد سلامت مرتبط می شود، دیدگاه وسیع تری را ارائه می دهد. در تحقیقات اولیه در مورد سلامت روان (MHL)، تاکید بر بررسی آگاهی و نگرش عمومی نسبت به سلامت روان (Venkataraman و همکاران، 2019 ) و میزان اهمیت MHL در توانمندسازی جامعه برای برنامه ریزی اقداماتی بود که سلامت روان بالا را در دسترس قرار می دهد (Jorm، 2012 ). تحقیقات بعدی به ارزیابی مداخلات انجام شده برای تقویت MHL گسترش یافت. این مداخلات در تضمین افزایش MHL در بین جمعیت های مختلف دانشجویان کارشناسی (Lai و همکاران، 2022 )، ورزشکاران جوان نخبه (Diamond و همکاران، 2022 ) و نوجوانان (Nobre و همکاران، 2021 ) ضروری هستند. تحقیقات اخیر در مورد MHL بر توسعه و اعتبارسنجی ابزارهایی برای ارزیابی MHL در جمعیت های مختلف، مانند بزرگسالان جوان از کشورهای مختلف (Campos و همکاران، 2022 )، نوجوانان در محیط های مدرسه (Bjørnsen و همکاران، 2024 )، افراد اقلیت جنسی و جنسیتی در محیط های دانشگاهی (Brandt و همکاران، 2023 ) و بزرگسالانی که با کودکان کار می کنند یا از آنها مراقبت می کنند (Johnson و همکاران، 2023 ) متمرکز شده است. در نهایت، MHL نقش مهمی در کاهش انگ اجتماعی و تقویت حمایت ایفا می کند و به بهبود رفتارهای اولیه کمک خواهی کمک می کند (Soria-Martínez و همکاران، 2024 ).
در حالی که تحلیل های کتاب سنجی (Donthu و همکاران، 2021 ) زمینه های گسترده تر سلامت روان، مانند تاثیر بیماری های عفونی (Wang و همکاران، 2025 )، چالش های اجتماعی (Judijanto و Lesmana، 2024 ) و جمعیت های خاص مانند دانش آموزان (Hernández-Torrano و همکاران، 2020 ) را بررسی کرده اند، مطالعات جامعی که به طور خاص بر MHL تمرکز دارند، همچنان محدود هستند. یک تحلیل کتاب سنجی از تحقیقات MHL از سال 1900 تا 2019 با استفاده از VOSviewer، خروجی محدود تحقیقات از کشورهای کم درآمد و متوسط را برجسته کرد (Sweileh، 2021 ). با این حال، این مطالعه در درجه اول یک مرور توصیفی بدون بررسی تکامل موضوعی، تاثیر تحقیقات یا روندهای نوظهور در MHL ارائه داد. کاربردپذیری و محدودیت های شاخص های کتاب سنجی در سلامت جهانی ارزیابی شد و بر نیاز به معیارهای ارزیابی فراگیرتر و نماینده تر تاکید شد (Sharma و Cotton، 2021 ).
برخلاف مطالعات قبلی، این تحقیق با استفاده از ابزارهای پیشرفته مصورسازی کتاب سنجی مانند VOSviewer و Biblioshiny، که روند انتشار را ردیابی می کنند، نویسندگان برتر را شناسایی می کنند، مجلات پیشرو را برجسته می کنند، همکاری های کشوری را ترسیم می کنند، اصطلاحات کلیدی تحقیق را تجزیه و تحلیل می کنند و شاخص های تحقیقاتی را در حوزه MHL ارزیابی می کنند، این حوزه را پر می کند. این شکاف، توانایی ردیابی سیستماتیک پیشرفت ها در این حوزه را محدود می کند و نیاز به تجزیه و تحلیل های کتاب سنجی هدفمند برای رفع این نقص را برجسته می کند (Kolca and Caner, 2025 ). پرداختن به این شکاف نیازمند تجزیه و تحلیل های کتاب سنجی هدفمند برای ترسیم چشم انداز تحقیق، ارزیابی تاثیر انتشار و هدایت تحقیقات آینده است (Mukherjee et al. 2022 ).