سید میلاد حسینی گل افشانی
4 یادداشت منتشر شدهعوارض چیست؟
عوارض چیست ؟
صرف نظراز معنی و مفهوم لغوی عوارض (1-جمع عارضه یعنی حادثه و پیشآمد ،2-مالیات و ووجوهیکه بابت خدمات به دولت و نهدهای دولتی و عمومی پرداخت می شود) در ابتدا می بایست به تعریف مفهوم عوارض در معنای دقیق آن بپردازیم. عوارض به معنای دقیق آن عبارتست از وجوهی که بر مبنای قوانین مصوب، نوع و میزان آن تعیین شده و وفق مقررات از طریق نشر آگهی در روزنامه ها، توسط شهردار هر شهر اعلام می شود.
به عبارت دیگر در واقع عوارض را می توان به عنوان مالیاتی در نظر گرفت که ارگان ها و نهادهای عمومی در برابر خدمت هایی که به مردم ارائه می دهند، مبادرت به دریافت آنها می کنند.به دیگر سخن ، بین عوارض و مالیات ، رابطه عموم و خصوص وجود داشته و در حقیقت عوارضی که شهرداری ها اخذ می کنند به نوعی از اصلی ترین منابع درآمدی آنها محسوب شده و ضرورت دارد که بر مبنای قوانین و مقررات مصوب از مردم اخذ شود.
در این راستا تفاوت عمده عوارض بامالیات درآن است که عوارض دربرابرخدمات یا اموری که توسط نهادهای عمومی همانندشهرداری به مردم ارائه می شود،دریافت می شود و مبنای قانونی آن ممکن است به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، مصوبات مجلس باشد اما مالیات ما به ازای معوضی ندارد. به عبارت دیگر عوارض را می توان به نوعی معوض دانست لیکن مالیات معوض نیست.
البته در این راستا باید توجه داشت که در ایران ،بعضا به اشتباه واژه عوارض به جای موضوعاتی همانندمالیات،جریمه یابهای خدمات نیزبکاربرده می شود.و بنظرمیرسد که علت این امر آن است که قانونگذار، به دوراز تغییر و تحولات معانی کلمات در گذر زمان ، در برخی موارد، واژه عوارض رابه اشتباه بکاربرده است و بعضا هر وجهی که توسط مراجعه کننده به نهادهای دولتی پرداخت می شود را با عنوان عوارض در نظر گرفته است. به عنوان نمونه مبالغی که توسط واردکننده یک کالابه حساب گمرک واریزمی شودازمنظرقانون گمرک باعنوان حقوق وعوارض گمرکی شناخته می شود.
این مسئله ماهیتا یک مالیات غیر مستقیم است نه عوارض. تنها وجه افتراقی که به کمک آن می توان ماهیت واقعی عوارض را تشخیص داد، ویژگی معوض بودن آن است. در نتیجه برای اینکه مبلغی که می بایست توسط مردم پرداخت شود را به معنای حقیقی عوارض دانست و حتما می بایست از جانب سازمان مربوطه نیز خدمتی به مردم ارائه شود.