محبت و نقطه ربانی

1 خرداد 1404 - خواندن 2 دقیقه - 37 بازدید



[شهاب الدین سهروردی]

اما مذهب متکلمان و جماهیر اهل اصول آنست که بنده خدا را نشاید که دوست دارد، زیرا که دوست داشتن عبارت است از میل نفس و میل نفس بجنس خود بود و حق تعالی منزهست از آنکه او را با مخلوقات هشت مجانستی بود، بلکه محبت عبارت است از طاعت بنده مر حق تعالی را، و اهل معرفت اثبات کردند محبت را و لذت را، و درین جنسیت شرط نیست نزد ایشان از آنکه مردم لونی را دوست دارد یا هیاتی را با آنکه از جنس او نیست. و محبت حق تعالی بقوای جسمانی تعلق ندارد، بلکه نقطه ربانی که مرکز اسرار حق است در آدمی، و این محبت بذوق تعلق دارد. و محبت شاد شدن ذاتیست بتصور بحضور ذات دیگر و جنسیت درین شرط نیست. و عشق عبارتست از محبتی که از حد بیرون رفته باشد. (1)

***

[یزدانپناه عسکری]

هر گاه نقطه ربانی از موضع خود خارج شود، محبت، حالات، تمایلات، احساسات، افکار، اعمال و کلیه ماهیت وجودی انسان تغییر خواهد کرد.

________________

1 - سهروردی(شیخ اشراق)، رسائل شیخ اشراق، 4جلد، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی - تهران، چاپ: دوم، 1375. جلد سوم صفحه 328 ، 329

2 - صفیر سیمرغ ، شهاب الدین سهروردی ، به کوشش حسین مفید – تهران : مولی 1382 صفحه 20 ، 21