فاطمه ذبیحی
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم تربیتی گرایش برنامه ریزی درسی از دانشگاه شهید بهشتی تهران
15 یادداشت منتشر شدهموک(MOOC) و آینده آموزش دانشگاهی
MOOC به معنای «دوره آموزشی آنلاین، باز و گسترده» است.
آنلاین: به این معناست که آموزش ها به طور کامل از طریق اینترنت ارائه می شوند و نیازی به حضور فیزیکی در محیط های آموزشی نیست.
باز: این ویژگی به این معناست که دوره ها برای تمامی افراد قابل دسترس هستند و هیچ محدودیتی از نظر پیش نیازهای تحصیلی، سن یا موقعیت جغرافیایی وجود ندارد. بنابراین، حتی کسانی که ممکن است از نظر تحصیلی در سطوح پایین تری باشند، می توانند در دوره های ساده تر شرکت کنند.
گسترده: این ویژگی نشان دهنده ی این است که دوره های MOOC می توانند هزاران نفر از افراد را از نقاط مختلف جهان جذب کنند و بدین ترتیب، مشارکت کنندگان متعددی در یک دوره واحد حضور دارند.
از نظر هزینه هم در بیشتر مواقع، دوره های MOOC به صورت رایگان برگزار می شوند، اما برای دریافت مدرک پایان دوره، معمولا نیاز به پرداخت هزینه است. این به این معناست که محتوای آموزشی به طور رایگان در دسترس می باشد، اما اگر فرد خواهان دریافت مدرک رسمی باشد، باید مبلغی برای آن پرداخت کند.
به عنوان مثال فرض کنید، دانشگاه استنفورد یک دوره ی "تفکر طراحی" را از طریق سایت Coursera ارائه می دهد. شرکت کنندگان می توانند در ایران بدون پرداخت هزینه، فیلم های آموزشی را مشاهده کرده و تمرین های دوره را انجام دهند. اما در صورتی که بخواهند مدرک رسمی دوره را دریافت کنند، نیاز به پرداخت هزینه ای برای صدور مدرک خواهند داشت.
به طور کلی، دوره های MOOC به دانشگاه ها این امکان را می دهند که به دانشجویان از سراسر جهان دسترسی پیدا کنند، برند و شهرت جهانی خود را تقویت کنند، منابع آموزشی متنوع و به روز را ارائه دهند، از طریق صدور مدرک رسمی درآمدزایی داشته باشند و فرصت های یادگیری گسترده ای را برای افرادی که دسترسی به آموزش سنتی ندارند، فراهم کنند.