محمل شدت ادراک

[محمد بن عبد الجبار بن الحسن النفری]
« ... و انا الیک انظر لا الی البدایات و لا الی النهایات و لا الی الزیادات، و لا الی الشیء هو بینک و بینی اذ لا بین بینی و بینک، انا اقرب الیک من کل شیء فلا بین، و انا اقرب الیک منک فلا احاطه لک بی، انت حد نفسک، و انت حجاب نفسک کیف کنت، و کیف تعرفت الیک، و انت منظری فلا الستور المسدله بینی و بینک، و انت جلیسی لا الحدود بینک و بینی ...» (1)
***
[غلامحسین ابراهیمی دینانی]
یعنی خداوند می گوید: من به آغازها و انجام ها و افزایش ها نظر نمی کنم و به چیزی که میان من و تو حائل شود نیز نظر نخواهم کرد زیرا چیزی که بتواند در میان من و تو حایل واقع شود وجود ندارد. من به تو از هر چیز دیگری نزدیک ترم. بنابراین چیزی نمی تواند میان من و تو فاصله ایجاد کند. من حتی نسبت به تو، از خود تو نزدیک ترم. بنابراین تو به من، احاطه نخواهی داشت تو حد خود هستی و بنابراین، تو حجاب خویشتن خویش خواهی بود. چگونه برای تو شناخته شده ام در حالی که تو جایگاه نگاه من هستی. بنابراین در میان من و تو هیچ حجابی آویخته نشده است و تو همواره هم نشین من خواهی بود و هیچ گونه حد و مرزی در میان من و تو نیست.
اگر کسی در این عبارات بیندیشد به روشنی در می یابد که شدت قرب و نزدیکی حق تبارک و تعالی به انسان از موانع فهم و درک هستی او به شمار می آید. حق تبارک و تعالی نسبت به انسان از خود انسان به انسان نزدیک تر است.
***
[یزدانپناه عسکری]
از دیدگاه خطی برای ادراک آدمی، یک آغاز و یک پایان در نظر گرفته می شود. بر اساس و محمل شدت، «شدت های متفاوتی از تغییر سطح آگاهی انسان وجود دارد».
__________________
1 - المواقف، محمد بن عبد الجبار بن الحسن النفری، محقق/ مصحح: ارثر یوحنا اربری، دار الکتب العلمیه، بیروت
سال چاپ: 1417 ق. صفحه 147