نبیه بری: اسرائیل در تلاش برای وادار کردن لبنان به عادی سازی روابط است
در پی شلیک ۵ فروند موشک از لبنان به سمت اراضی اشغالی که هویت شلیک کنندگان آنها هنوز مشخص نشده است، رژیم صهیونیستی اقدام به انجام حملات هوایی شدید به لبنان کرد. این اقدام ها بخشی از فشارهای اسرائیل به لبنان به منظور وادار کردن آن به مذاکرات سیاسی است، که با مفاد توافق آتش بس تحت نظارت ایالات متحده و فرانسه مغایرت دارد. به منظور نظارت بر اجرای صحیح این توافق، کمیته ای «پنج جانبه» تحت ریاست ژنرال آمریکایی، جاسپر جیفرز، تشکیل شده است تا مقدمات لازم برای اجرای تصمیمات مربوطه را فراهم کند.

در این زمینه، رئیس مجلس نمایندگان لبنان، نبیه بری، تاکید کرد که «اسرائیل قصد دارد به عادی سازی روابط بین دو کشور دست یابد، اما ما هیچ تمایلی به این امر نداریم». بری در گفت وگو با الشرق الاوسط بیان کرد: «ما توافقی داریم که از حمایت بین المللی و عربی برخوردار است و مورد تایید سازمان ملل قرار گرفته است. ما این توافق را اجرا کرده و به دقت به آن پایبند هستیم، اما رژیم صهیونیستی است که مانع اجرای آن می شود و در تلاش است تا آن را دور بزند.
نبیه بری در ادامه اظهار داشت که «ارتش لبنان در حال حاضر آماده است تا فرآیند استقرار خود را در جنوب لیتانی تکمیل کند، اما مشکل اصلی در این است که اسرائیل از عقب نشینی از برخی نقاط خاص امتناع می کند و این موضوع مانع از تکمیل استقرار ارتش لبنان تا مرزهای بین المللی، با همکاری نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل)، می شود.
او تاکید کرد که «حزب الله» به توافقات موجود پایبند بوده و هیچ گونه مانعی در مسیر اجرای آن ایجاد نکرده است. این گروه از جنوب لیتانی عقب نشینی کرده و از شش ماه پیش هیچ گونه حمله ای انجام نداده است. با این حال، رژیم صهیونیستی به نقض توافق ادامه داده و حملات خود را به شهرک های جنوبی و همچنین مناطق بقاع و مرزهای بین لبنان و سوریه افزایش داده است. بری همچنین اشاره کرد که «حزب الله از پاسخ به نقض های اسرائیلی در زمینه آتش بس خودداری کرده و سیاست خود را بر حفظ آرامش و حمایت از دولت لبنان در راستای اجرای توافق و تثبیت آتش بس متمرکز کرده است».
رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد که «توافقی که ایالات متحده برای اجرای آن متعهد شده است، شامل عقب نشینی اسرائیل، استقرار ارتش لبنان و آزادی اسرای لبنانی می باشد. اما اسرائیل از عقب نشینی امتناع کرده و به حملات خود ادامه می دهد. آخرین نمونه از این حملات در ساعات اخیر رخ داد، زمانی که اسرائیل به بهانه ای بی پایه و اساس ادعا کرد که موشکی به منطقه تحت اشغال اسرائیل در مطله شلیک شده است.
او همچنین به پیشنهاد تشکیل هیاتی متشکل از مقامات نظامی و غیرنظامی با اختیارات دیپلماتیک برای مذاکره در خصوص آزادی اسرای لبنانی، عقب نشینی اسرائیل از نقاط اشغالی و تثبیت مرزهای لبنان و اسرائیل بر اساس توافق آتش بس 1949 اشاره کرد. این پیشنهاد شامل نقاط مرزی مورد اختلاف بین لبنان و اسرائیل است که در خط آبی قرار دارند و لبنان نسبت به آن ها اعتراض دارد. بری بیان کرد: «چنین پیشنهادی قابل بررسی نیست، زیرا پذیرش آن به معنای لغو توافق آتش بس خواهد بود که باید تحت نظارت یونیفل و سرپرستی کمیته پنج جانبه به مرحله اجرا درآید».
در این راستا، منابع خبری به روزنامه الشرق الاوسط اطلاع دادند که مورگن اورتاغوس، معاون فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه، در نظر دارد به زودی به تل آویو سفر کرده و مجموعه ای از مذاکرات را با مقامات اسرائیلی انجام دهد. یکی از اهداف این سفر، تنظیم و نهایی سازی یک برنامه اجرایی است که به عنوان چارچوبی برای آغاز اجرای سه اقدام اصلی که پیش تر به آن ها اشاره شده بود، عمل می کند. این اقدامات شامل آزادی اسرای لبنانی، عقب نشینی نیروهای اسرائیلی و تعیین مرزهای بین المللی میان لبنان و اسرائیل می باشد.
بر اساس اطلاعات موجود، سفر به بیروت به طور جدی مورد بررسی قرار گرفته است، اما تصمیم گیری قطعی در این زمینه مشروط به دستیابی به توافق با نخست وزیر رژیم صهیونیستی و مقامات ارشد نظامی وی در خصوص چارچوب کلی مکانیزم اجرای توافق است. این توافق باید به گونه ای تنظیم شود که امکان مشورت و ارزیابی نظر لبنان در این خصوص فراهم شود و اقدامات بعدی برای پیشبرد آن با دقت و جدیت بیشتری انجام گیرد.
این گزارش توسط رستم ضیائی، پژوهشگر روابط بین الملل ترجمه و تحلیل شده است.