فرآیند خط مشی گذاری عمومی
4 شهریور 1402 - خواندن 3 دقیقه - 4268 بازدید
فرآیند خط مشی گذاری عمومی به طور کلی شامل مراحل زیر است:
- مرحله شناخت، درک و بیان مساله عمومی: به عنوان اولین مرحله از مراحل خط مشی گذاری، عوامل بی شماری ممکن است در معرفی و ارائه مساله به عنوان یک مشکل عمومی نقش داشته باشند. برای مثال می توان به تاثیر مطالعات، تحقیقات و بررسی ها، گزارش ها و رخدادها اشاره کرد که به دنبال آن ضرورت پی گیر و اقدام از سوی سازمان های عمومی احساس می شود.
- ارجاع و طرح مساله در سازمان های عمومی: بعد از اینکه در سطح جامعه، ضرورت طرح مساله به عنوان "یک مشکل عمومی نیازمند بررسی" مطرح شد، برای ارجاع آن به سازمان های عمومی اقدام می شود تا برای یافتن راه حل و جوابگویی به خواست ها و انتظارات عمومی، عملیات و اقدامات اجرایی خود را شروع نمایند.
- شکل گیری، تهیه و تدوین خط مشی عمومی: در این مقطع سازمان مربوط در ارتباط با اهداف و رسالت سازمان عمومی، انجام مطالعات و برخورداری ازنظر کارشناسی، موقعیت اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، تعهدات و مسئولیت ها، ارزش های حاکم بر جامعه و دیگر عوامل مربوط، مساله یا مشکل را بررسی و تجزیه وتحلیل می کنند. حاصل این فعالیت ها، سعی کارکنان سازمان در دست یابی به گزینه ها و راه حل های مطلوب برای رفع مشکل است که با در نظر گرفتن تمامی جوانب مساله به شکل گیری، تهیه و تدوین خط مشی عمومی می انجامد.
- قانونی کردن و مشروعیت بخشیدن به خط مشی عمومی: در این مرحله مسئولان در جهت قانونی کردن خطمشیها تلاش می کنند تا با طی مراحل قانونی خود مجوز اجرای آن را بر اساس نظام موجود و قوانین و مقررات اخذ نمایند.
- ابلاغ و اجرای خط مشی عمومی: بعد از اینکه خط مشی عمومی تدوین شده مراحل لازم قانونی را طی کرد و برای اجرا مجاز شناخته شد توسط مراجع ذی صلاح به واحد سازمانی مربوط برای اجرا، ابلاغ می شود. اجرای دقیق و بهینه خط مشی تابعی از نحوه سازماندهی نیروها، منابع و امکانات و هدایت مدیران موسسه در تمهید وسایل و ابزار لازم برای اجرای کامل و مطلوب خط مشی عمومی است.
- ارزیابی خط مشی عمومی اجرا شده: با اجرای خط مشی عمومی، فرآیند عملیات و فعالیت ها خاتمه نمی پذیرد، بلکه مرحله دیگر یعنی ارزیابی اقدامات انجام شده جهت پاسخگویی به مشکل عمومی باید به دقت به اجرا گذاشته شود. در این زمینه، اهداف، ماموریت ها، مقاصد و استراتژی های سازمان و مشکل احساس شده شهروندان می تواند راهنمای مدیران در این امر مهم باشد که مطمئن شوند ضمن تحقق اهداف سازمان قادر بوده اند که مشکل ارباب رجوع را به طور کلی برطرف نمایند(Stewart & Hedge, 2016).