بررسی رابطه بین رفتار فیزیولوژیکی و عملکرد گیاه گندم (Triticm aestivum L.) با استفاده از منابع تامین نیتروژن و روی و برهمکنش این عناصر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره بین المللی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF05_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن مدرس زاده

دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان

محمدعلی رضایی

استادیار فیزیولوژی گیاهی و هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان – گروه زیست شناسی

حسین عجم نوروزی

استادیار زراعت و هیات علمی گروه دانشگاه آزاد اسلامی گرگان – گروه زراعت و علوم کشاورزی

مهرعلی محمودجانلو

استادیار بیوفیزیک و هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان – گروه زیست شناسی

چکیده

بررسی اثرات سینرژیستی و آنتاگونیستی استفاده از مغذی ها که به ترتیب باعث جذب بهتر و یا مانع جذب سایر عناصر میشوند و توازن مطلوب میان عناصر غذایی و غلظت ترکیبات قابل جذب همواره مورد توجه پژوهشگران و محققین علوم زیستی و کشاورزی قرار دارد. در این پژوهش اثر منابع تامین نیتروژن (N) در چهار سطح شامل 100 درصد اوره (N1)، نانو کود کلات ازت (N2)، کود بیولوژیک پانارومیکس (N3) و 50 درصد اوره 50 + درصد کود بیولوژیک پانارومیکس (N4) و منابع تامین روی (Zn) در 3 سطح شامل عدم مصرف روی (Z1)، سولفات روی (Z2) و نانو کود کلات روی (Z3) و اثرات متقابل منابع تامین این دو عنصر بر رفتار فیزیولوژیکی و عملکرد گیاه گندم ( Triticum(aestivum L. و برهمکنش عناصر مورد مطالعه با استفاده از آزمایش اسپلیت پلات (فاکتوریل) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار و 12 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که صفات سطح و تعداد برگ، طول اندام هوایی، میزان کلروفیلb و مجموع کلروفیل (a+b) و فعالیت نیترات ردوکتاز و نیز عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه تحت تاثیر منابع تامین نیتروژن و اثر متقابل منابع تامین این دو عنصر قرار گرفتند و در تیمارهایی که از 100 درصد اوره و 50 درصد اوره 50 + درصد کود بیولوژیک پانارومیکس به عنوان منبع تامین نیتروژن استفاده شده بود، بالاترین میزان را از خود نشان دادند، اما در تمامی صفات مذکور از نظر منابع تامین روی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. نتایج پژوهش نشان داد در تیمارهای اثر متقابل منابع تامین نیتروژن و روی، بالاترین میزان فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز و محتوای کلروفیل a و کلروفیل مجموع (a+b) مربوط به تیمار 100) Z2N1 درصد اوره + سولفات روی) بوده و بالاترین میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک نیز در همین تیمار مشاهده گردید. نتایج نشان داد که بین عنصر نیتروژن و روی برهمکنش مثبت وجود داشته و عملکرد بالای گندم در تیمار Z2N1 تابعی از رفتار فیزیولوژیکی گیاه است.

کلیدواژه ها

منابع تامین نیتروژن، منابع تامین روی، ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، عملکرد و گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.