ارزیابی موفقیت سیستم اطلاعاتی منابع انسانی در سطح دانشگاه های دولتی شهر تهران
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت
- کد COI اختصاصی: IAMS16_039
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 751
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد ، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
دانشیار، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد ،دانشگاه الزهرا ،تهران ، ایران
محقق پسادکتری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده
سیستم اطلاعاتی منابع انسانی محل اتصال مدیریت منابع انسانی و فناوری اطلاعات است .این سیستم ازمهم ترین ابزارها برای تصمیم گیری و برنامه ریزی در حوزه منابع انسانی در سازمان ها می باشد. با وجود سرمایه گذاری های زیادی که در زمینه سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی انجام گرفته ارزیابی این سیستم ها کمتر مورد توجه بوده است. با توجه به اهمیت این موضوع هدف از انجام این پژوهش ارائه مدلی جهت ارزیابی موفقیت سیستم اطلاعاتی منابع انسانی در دانشگاه های دولتی تهران می باشد. در این پژوهش که از نوع توسعه ای – کاربردی است از مدل یابی معادلات ساختاری جهت بررسی اعتبار سازه ها و آزمون فرضیه ها استفاده گردیده است. جامعه مورد بررسی در این پیمایش، خبرگان حوزهمدیریت منابع انسانی در دانشگاه های دولتی شهر تهران می باشد و نمونه پژوهش شامل 72 خبره از 10 دانشگاه حاضر به همکاری با محقق می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده، عوامل ارزیابی موفقیت سیستم اطلاعاتی منابع انسانی شامل اثربخشی سیستم اطلاعاتی منابع انسانی، رضایت کاربران از سیستم، کیفیت درک شده سیستم،کیفیت اطلاعات درک شده، سودمندی درک شده، سهولت درک شده، فرایندهای منابع انسانی، صرفه جویی زمان، صرفه جویی هزینه، تاثیرات اطلاعات و تاثیر استراتژیک و نقش منابع انسانی می باشدکلیدواژه ها
ارزیایی سیستم اطلاعاتی منابع انسانی، موفقیت سیستم اطلاعاتی منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، دانشگاه هامقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.