اثربخشی بسته آموزشی راهبردهای خودگردان فراشناختی برتاب آوری تحصیلی دانش آموزان (با نقش تعاملی خود پنداره تحصیلی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-6-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله رشیدزاده

دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رحیم بدری

استاد تمام، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

اسکندر فتحی آذر

استاد تمام، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

تورج هاشمی

استاد تمام، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

مقدمه: از آنجا که آموزش وپرورش امروزی به طور فزاینده ای دانش آموز محور شده، ویژگی های فردی و اجتماعی دانش آموزان، از جمله تاب آوری تحصیلی، خودپنداره تحصیلی و راهبردهای فراشناختی بیش از پیش در فرایند آموزش مورد توجه قرار گرفته است.هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی بر تاب آوری تحصیلی (با نقش تعاملی خودپنداره تحصیلی) در دانش آموزان دوره متوسطه شهر تبریز انجام گرفت.روش: پژوهش به روش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. به همین منظورتعداد 60 نفر از دانش آموزان دارای خود پنداره تحصیلی بالا و پایین که از طریق مطالعه مقدماتی و سرندکردن انتخاب شده بودند. در یک طرح نیمه آزمایشی به صورت جایگزینی هدفمند به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های خودپنداره تحصیلی (لیو وانگ،(2005 و تاب آوری تحصیلی (سامویلز و وو،(2009 و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس عاملی چندمتغیره استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی موجب افزایش مولفه های تاب آوری تحصیلی شده است و خودپنداره تحصیلی نقش تعاملی در افزایش مولفه های تابآوری داشته است. .(p< 0/01)نتیجه گیری: بر اساس نتایج میتوان گفت که با آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی و با در نظر گرفتن خود پنداره تحصیلی میتوان برنامه هایی برای بهبود تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تدارک دید، این پژوهش دارای تلویحاتی برای معلمان، مربیان و مشاوران مدرسه است که میتوانند از نتایج آن برای بهبود پیشرفت دانش آموزان استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

راهبردهای خودگردان، فراشناخت، خودپنداره تحصیلی، تاب آوری تحصیلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.