شناسایی اولین منابع ابسیدین در شمال غرب ایران جهت منشایابی منابع بومی آثار پیش از تاریخی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهه باستان سنجی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRA-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 623
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر عابدی

گروه باستان سنجی و مرمت، دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران

بهرام وثوق

دانش آموخته کارشناسی ارشد، زمین شناسی دانشگاه پیام نور تبریز، ایران

مهدی رازانی

عضو هییت علمی موسسه باستان شناسی آلمان، ایران

مسعود باقرزاده کثیری

گروه باستان سنجی و مرمت، دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران

دانیل اشتاینیگر

عضو هییت علمی موسسه باستان شناسی آلمان، ایران

قادر ابراهیمی

دانشجوی دکتری رشته باستان شناسی پیش از تاریخ، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران

چکیده

دست افزارهای ابسیدینی از فراوان ترین مصنوعاتی هستند که در محوطه های باستانی خاورمیانه و خاورنزدیک یافت می گردند. منشایابی ابزارهای ابسیدین از موضوعات جذاب و مورد بحث در میان باستان شناسان و زمین شناسان است. از آنجایی که مطالعات فراوانی بر روی منشایابی معادن ابزارهای سنگی ابسیدینی در مناطق همجوار ایران مانند آناتولی و قفقاز انجام گرفته است ، لذا بخش های عمده ای از ایران به عنوان ی وقفه مطالعاتی در باستان شناسی خاورمیانه از بابت مطالعات منشایابی ابزارها و معادنابسیدین به شمار می آید. مطالعات اخیر معادن و منابع ابسیدین ایران و نیز منشایابی ابزارهای سنگی فراوان ابسیدینی، زمینه مساعدی جهت ایجاد ی پایگاه اطلاعاتی و ترسیم افقی پژوهشی را برای مطالعات ابسیدین منطقه فراهم ساخته است. در این پژوهش با هدف معرفی گروه های جدید ابسیدینی در خاورمیانه و بخش ایران 10 نمونه ابسیدین از منابع شناسایی شده اخیر در منطقه تجرق میانه و قزلجه بستان آباد و اطراف کوه های بزقوش با استفاده از روش آنالیز pXRF به روش قابل حمل ارایه گردیده است. به نحوی که 8 نمونه از منبع ابسیدین تجرق میانه و 2 نمونه از منبع قزلجه شهریار بستان آباد انتخاب و مکورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج مطالعات و تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد سه گروه عمده جدید ابسیدین قابل تفکیک و شناسایی است که تحت عنوان گروه ابسیدینی B,A تجرق میانه و گروه منبع قزلجه شهریار بستان آباد معرفی می گردند. این یافته ها نخستین نمونه های ابسیدینی شناسایی شده ایران در ارتباط با منابع و منشایابی نمونه های تاریخی و باستانی هستند که زمینه ای جهت مطالعه و مقایسه این منابع با یافته های باستانی و منشاهای مختلف محتمل داخلی و خارجی را فراهم خواهند ساخت

کلیدواژه ها

ابسیدین، منابع بومی، فلورسانس اشعه ایکس XRF معنبع تجرق بزقوش میانه، منبع قزلجه بستانآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.