ارزیابی عوامل موثر بر تلفات ماهیان خاویاری محیط پن درخلیج گرگان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرصت ها و چالش های پیش روی دریای خزر (با تکیه بر رژیم حقوقی، سیاسی و امنیتی، شیلات و محیط زیست، اقتصادی)
  • کد COI اختصاصی: OCCS01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمصطفی عقیلی نژاد

دکترا شیلات -مدیریت امور ماهیان خاوری استان گلستان

غلامرضا خزین

کارشناس ارشد شیلات - مدیریت امور ماهیان خاوری استان گلستان

قرباعلی مهقانی

کارشناس ارشد میکروبیولوژی - مدیریت امور ماهیان خاوری استان گلستان

چکیده

خلیج گرگان بدلیل شیب ملایم بستر و نداشتن امواج سهمگین محیط مناسبی برای پرورش ماهیان خاویاری و استخوانی به روش محیط محصور ( ( PEN CULTURE می باشد کاهش شدید ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر و قرار گرفتن انان در لیست ( IUCN ) به عنوان گونه های در معرض خطر و وجود تجارب مفید و فعالیت موفق علمی و عملی طی دو دهه اخیر بیانگر ضرورت توسعه اجرا ی این روش در جهت افزایش ذخایر و راندمان ضریب بازگشت شیلاتی و ایجاد بانک ژن ماهیان خاویاری می باشد . حدود 260 قطعه انواع ماهیان خاویاری با گروه های مختلف سنی درتعداد 6 حلقه پن با قطر 10 متر و با عمق 80 الی 150 سانتی متر نگهداری و پرورش داده می شدند . درماه های خرداد و تیر سال 1397 تعداد 153 قطعه از انواع ماهیان خاویاری موجود در پن ها از سنین 3 تا 9 سال و ماهیان بالغ وحشی از سنین 14 تا 35 سال تلف شدند . از سال 1374 روند کاهشی سطح آب دریای خزر آغاز گردیده و استمرار آن بهمراه پدیده رسوب گذاری و افزایش دمای سطحی و تبخیر و عمق کم و مسدود شدن کانال های ارتباطی دریا به خلیج گرگان موجب افزایش شوری تا ppt 25 در ماه های وقوع تلفات شده است . عدم تبالات مناسب آبی و افزایش بار مواد آلی منجر به گسترش رویش گیاهان آبزی گردید ارزیا بیهای انجام شده نشاندهنده تغییرات شدید اکسیژن محلول در آب طی 24 ساغت بوده بنحویکه حداکثر اکسیژن محلول محل پرورش در روز حدود 9 الی 10 میلی گرم درلیتر و در ساعات 12 شب تا 6 صبح با کاهش شدید به کمتر از 4 میلی گرم در لیتر میرسید نظر به عدم تشخیص بیماری و نحوه بروز تلفات تغییرات فیزیکو شیمیایی آب علت تلفات تشخیص داده شد .

کلیدواژه ها

ماهیان خاویاری، پن، خلیج گرگان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.