ارزیابی و رتبه بندی راهکارهای مدیریتی در مناطق ساحلی جنوب کشور با بهره گیری از تکنیک تلفیقی Delphi و مدل تصمیم گیری Topsis

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA04_1129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هلن مربی هروی

؛EMSD Publishing، دکتری مدیریت محیط زیست، تهران

سیاوش شمسی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

جلال قربانی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

مژگان زعیمدار

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، دانشکده علوم و فنون دریایی

چکیده

توسعه سریع اقتصادی بسیاری از کشورها از زمان جنگ جهانی دوم باعث افزایش قابل ملاحظه ای در حمل و نقل دریایی مواد خام، به ویژه نفت خام و فعالیت های دریایی شده است. هدف از این تحقیق شناسایی، ارزیابی و اولویت بندی روش های مدیریتی در ادبیات موضوع برای سواحل جنوب کشور با بهره گیری از تکنیک تلفیقی Delphi و مدل تصمیم گیری Topsis می باشد. داده ها با روش کتابخانه ای بوسیله ادبیات موضع و بوسیله اینترنت و کتب و دیتابیس های موجود در اینترنت جمع آوری و داده ها بوسیله نرم افزار SPSS19 آنالیز شده است. در این تحقیق ابتدا با استفاده از بررسی ادبیات موضوع و بهره مندی از نظرات گروه نخبگان Delphi، روش های مدیریتی در مناطق ساحلی شناسایی شدند و با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره Topsis که بر پایه اولویت روش های مدیریتی و حساسیت مناطق بود رتبه بندی انجام شد. نتایج آنالیز همبستگی خطی نشان می دهد که اولویت اول در روش های مدیریتی با بررسی روش حذف آلودگی سپس نوع درخت و در نهایت نوع آلودگی می باشد. همچنین نتایج روش Topsis نشان می دهد که در مناطق با حساسیت متوسط تا زیاد بررسی روش مدیریتی حذف آلودگی سپس بررسی نوع درختان و در نهایت بررسی نوع آلودگی در اولویت قرار دارد. در مناطق با حساسیت کم بررسی روش مدیریتی نوع درختان سپس نوع آلودگی در اولویت قرار دارد. استراتژی های پیشنهادی جهت مدیریت و کنترل مخاطرات در سه بخش دولتیف اجتماعی و فرهنگی و تجاری برای منطقه عبارتند از: کمک های مالی به تحقیقات، توسعه تکنولوژی تمیز، استفاده از راه حل ها/ تکنولوژی های جایگزین، افزایش دستگاه های نظارتی، تغییر نظرات و نگرش های افراد محلی، تغییر الگوهای مصرف کشاورزان، آموزش در شبکه های اجتماعی و رسانه ای، افزایش اطلاعات و ارتباطات کشاورزان، تغییر تجارت بین المللی، تغییر چرخه تجارت و بازار، رعایت معاهدات زیست محیطی، نظارت بر اساس سابقه آلودگی نفتی عمدی، تلاش برای تغییر رفتار دولت و صنعت، رعایت قوانین و رعایت استانداردهای تخلیه.

کلیدواژه ها

سواحل جنوبی، ارزیابی راهکارهای مدیریتی، مدل تصمیم گیری چند معیاره، روش دلفی، رتبه بندی حساسیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.