تعیین دز مناسب و بررسی تاثیر پرتوگاما بر صفات جوانه زنی و رشد گیاهچه Arnica chamissonis ssp. Foliosa
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 495
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JACB-4-1_015
تاریخ نمایه سازی: 2 آذر 1398
چکیده مقاله:
آرنیکای چامیسو با نام علمی Arnica chamissonis ssp. foliosa گیاهی چندساله، ریزوم دار، با مصارف دارویی از خانواده کاسنی و بومی آمریکای شمالی و کانادا است. القای جهش روشی کاربردی برای افزایش تنوع ژنتیکی در جهت دستیابی به اهداف اصلاحی می باشد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر دزهای مختلف اشعه گاما (0، 100، 200، 300، 400 و 500) بر صفات جوانه زنی و رشد گیاهچه بذر Arnica chamissonis(نظیر طول ساقهچه، طول ریشهچه، درصد، سرعت و میانگین جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، وزن تر و خشک ریشهچه، وزن تر و خشک ساقهچه) و تعیین دز مناسب بهمنظور القای جهش بود. تیمار بذر با پرتوگاما پارامترهایی نظیر طول ساقهچه، طول ریشهچه، درصد جوانه زنی، سرعت و میانگین جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، وزن تر ریشهچه، وزن تر و خشک ساقه چه (01/0≥P)، و همچنین وزن خشک ریشهچه (05/0≥P) را به طور معنیدار تحت تاثیر قرارداد. دز 200 گری بهترین تاثیر را در بهبود شاخصهای جوانهزنی این گونه نشان داد. دز 300 گری و بالاتر اثر کاهشی بر تمامی صفات مورد بررسی نسبت به شاهد داشت که این امر میتواند مربوط به اختلالات متابولیسمی ناشی از تولید رادیکالهای آزاد باشد که در اثر پرتودهی ایجاد میشوند و از رشد جنین جلوگیری میکنند. دز LD50، 226/275 گری و دز مناسب پرتودهی جهت القای جهش 02/181 گری تعیین شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مژده اسدی
دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران، ایران
جواد هادیان
دانشیار، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران، ایران
بهنام ناصریان
مربی، پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی هسته ای کرج، کرج، ایران
قاسم کریم زاده
دانشیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :