مروری بر کاربرد بسته بندی هوشمند موثر بر کاهش ضایعات محصولات باغبانی در افزایش سهم بازار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی و بیست و ششمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI26_291
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1047
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده مرزبان

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذائی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران

حمیدرضا بیات

دانشجوی کارشناسی ارشد کارآفرینی، دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

امروزه توسعه فناوری در جهان بر همه ی فعالیت های انسان تاثیر گذار بوده و شیوه زندگی مردم نسبت به گذشتهبسیار متفاوت شده است. همانطور که زندگی استاندارد مردم توسعه یافته و تغییر در مفهوم مصرف در جوامع مختلفرخ داده است، توسعه پیوسته محصولات، چالش جدیدی در طراحی بسته بندی به وجود آورده است. نتیجه مثبتآن در تکنولوژی مواد غذایی، ایجاد تکنیک های نوین بسته بندی است. زنجیره تامین مواد غذایی جهانی با توجه بهافزایش جمعیت و تغییرات محیط زیست با مسائل مختلفی مواجه است. پیش بینی می شود رشد جمعیت جهانی تاسال 2050، به 7 تا 9 میلیارد افزایش یابد، عرضه مواد غذایی نیز باید افزایش یابد. بر اساس مطالعات، تخمین زدهمی شود تقریبا 40 درصد از تمام غذایی که برای مصرف انسان تولید می شود، در کشورهای توسعه یافته به عنوانضایعات غذایی، از زنجیره مصرف خارج می شود. همچنین بر اساس مطالعات فائو، بیشترین هدر رفت میوه و سبزیجاتدر زنجیره تامین (برداشت تا مصرف) کشورهای آسیایی، حدود 25 درصد است که ناشی از ضعف بسته بندی میباشد. امروزه اهمیت بسته بندی در میزان سهم بازار از جنبه های گوناگون آن مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.بسته بندی چهره ی یک محصول است و اغلب تنها تجربه مواجه با محصول برای مصرف کننده، قبل از خرید راتجربه می باشد؛ در نتیجه، بسته بندی متمایز و یا نوآورانه می تواند فروش را در بازار رقابتی افزایش دهد. این پژوهشنقش و تاثیر بسته بندی، با تکیه بر بسته بندی هوشمند، با تمرکز بر روی کاهش ضایعات و همچنین افزایش سهمبازار محصولات باغبانی (میوه و سبزیجات)، را مورد بررسی قرار می دهد. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، متوسطهزینه بسته بندی 10 درصد قیمت تمام شده کالاهای صادراتی می باشد ولی تا حدود 10 درصد می تواند سببایجاد ارزش افزوده گردد. ارزش افزوده از دو بعد مورد ارزیابی قرار می گیرد، بعد ملی که سبب افزایش سطح درآمدملی می گردد و بعد بین المللی که سبب افزایش ارزش محصولات صادراتی گشته و اثر مثبتی بر تراز بازرگانی کشورمی گذارد. بنابراین سرمایه گذاری در بخش بسته بندی؛ به ویژه بسته بندی های هوشمند بر پایه نانوتکنولوژی، میتواند سهم بازار را افزایش دهد. بسیاری از کشورهای جهان به توانایی فناوری نانو در صنایع غذایی پی برده اند و درحال سرمایه گذاری قابل توجهی در این راه هستند.

کلیدواژه ها

فناوری نانو، فائو، صادرات، هدررفت میوه و سبزیجات، محافظت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.