کنترل وزن سیال حفاری با تغییر در برخی پارامتر های تجهیزات کنترل جامدات جهت حفاری سازند سورمه (مطالعه موردی: چاه شماره 8 فاز 20 میدان گازی پارس جنوبی)
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 462
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NFAG-11-21_012
تاریخ نمایه سازی: 6 آبان 1398
چکیده مقاله:
وزن سیال حفاری بر اساس فشار و عمق سازندهایی که در آنها حفاری صورت می گیرد، تعیین می شود. دو وظیفه اصلی وزن سیال حفاری کنترل فشارهای زیرزمینی و انتقال جامدات و کندههای ناشی از عملیات حفاری از درون چاه به سطح زمین می باشد. وزن سیال با ایجاد فشاری مساوی فشار سازند مانع فوران چاه و جلوگیری از هرزروی سیال حفاری می گردد. تجمع جامدات و کنده های حفاری در سیال باعث افزایش وزن سیال می گردد. این افزایش وزن منجر به کاهش سرعت حفاری، کاهش عمر مته حفاری، به هم خوردن خواص مختلف سیال، مشکلات مکانیکی و عملیاتی می گردد. این مشکلات در نهایت منجر به افزایش هزینه و زمان لازم جهت حفاری یک چاه گردیده که با تنظیم مناسب وزن سیال حفاری می توان از بروز آنها جلوگیری نمود. با به کارگیری مناسب روشهای جداسازی فیزیکی و انتقال جرم می توان وزن سیال حفاری را طوری تنظیم کرد تا به شرایط مورد نظر حفاری دست پیدا نمود. در این پژوهش جداسازی، بهبود و کنترل وزن سیال حفاری به عنوان یکی از مهم ترین خواص سیال حفاری در سازند سورمه در بخشی از حفره 25/12 اینچ یک چاه گازی در سه مرحله بررسی گردیده است. مرحله اول و دوم مربوط به تغییر در جداساز مکانیکی و مرحله سوم استفاده از جداساز انتقال جرمی بوده است. در این سازند با افزایش وزن سیال، تغییر در توری (مرحله اول) وزن سیال در لایه دولومیت بالایی را کاهش و در حد مطلوب نگه داشته است. با افزایش مجدد وزن سیال در لایهچرتی زون، اصلاح لاستیک محافظت کننده توری (مرحله دوم) موجب کاهش وزن سیال در این لایه گردید. در انتها (مرحله سوم) با استفاده از سانتریفیوژ وزن سیال حفاری در لایهمند ممبربر روی PPG9.4متناسب با فشار سازند نگه داشته است. در ادامه حفاری با تغییر سازند به نی ریز و دشتک، نیاز به سیال حفاری با وزن بالاتر (تا PPG5/11)، افزودن مواد وزن افزا به سیال حفاری را جهت ادامه عملیات ضروری نموده است. با نتایج به دست آمده از این تحقیق اهمیت تجهیزات جداسازی جهت حفاری سازندهای مختلف در بخش مدیریت پسماند دکلهای حفاری نفت و گاز مشخص میگردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدامین دانشفر
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
مهدی ارجمند
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
قدمی جدول قدم ابوطالب
گروه مهندسی نفت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :