مدل سازی وارون داده های ژئوفیزیکی و پتانسیل یابی سرب و روی اره گیجه رباط خمین استان مرکزی با استفاده از تلفیق اطلاعات اکتشافی در سامانه اطلاعات مکانی (GIS)
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 488
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NFAG-13-25_002
تاریخ نمایه سازی: 6 آبان 1398
چکیده مقاله:
در کانسار سرب و روی ارهگیجه رباط خمین فعالیتهای اکتشافی به دو روش غیرمستقیم و مستقیم در دو مرحله انجام شده است. در پژوهش حاضر ابتدا براساس اطلاعات اکتشافی مرحله اول یعنی دادههای ژئوفیزیکی برداشت مستطیلی، عیارسنجی اکتشافات سطحی و اطلاعات زمینشناسی، با استفاده از روش دانشمحور منطق فازی، مناطق امیدبخش مورد شناسایی قرار گرفت. برای دستیابی به این هدف، لایههای شاهد منطقه شامل دادههای ژئوفیزیکی، گسل، ژئوشیمی و زمینشناسی در محیط نرمافزار ArcGIS تلفیق شد. برای وزندهی و اولویتبندی لایههای اکتشافی، از میان روشهای مختلف تصمیمگیری چندمعیاره، روش شباهت به گزینه ایدهآل فازی مورد استفاده قرار گرفت. بهمنظور تشکیل نمودار سلسله مراتبی نیز از روش دلفی (Delphi) استفاده شد و در این راستا چهار معیار اصلی دقت و قابلیت اطمینان نتایج، زمان و هزینه عملیات، تعداد دادهها و تفسیر نتایج، مد نظر قرار گرفت. در نهایت پس از رتبهبندی لایههای اطلاعاتی و براساس اولویتبندی آنها، نقشه مناطق امیدبخش ماده معدنی با استفاده از روش مجموع وزنها تهیه شد. سپس اکتشافات ژئوفیزیک عمقی منطقه به روشهای مقاومت ویژه و قطبش القایی، از طریق تعیین میزان همبستگی خطی بین دادههای ژئوفیزیکی بعد از مدلسازی وارون هموار با دادههای عیارسنجی گمانههای اکتشافی عمیق (مرحله دوم عملیات اکتشاف) منطبق بر پروفیلهای ژئوفیزیکی، اعتبارسنجی شد. در پایان براساس دادههای عیارسنجی گمانههای موجود، صحت رویکرد پتانسیلیابی سرب و روی با درجه اعتباری در حدود 56 درصد، اعتبارسنجی گردید.
کلیدواژه ها:
کانسار سرب و روی اره گیجه رباط خمین ، پتانسیل یابی مواد معدنی ، شباهت به گزینه ایده آل فازی ، مدل سازی وارون ، شبه مقاطع ژئوفیزیکی
نویسندگان
رضا احمدی
گروه مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اراک، اراک
نوشین افضلی
گروه مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اراک، اراک
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :