مروری بر مجموعه داده های اصلی ICF در حوزه ی سرطان

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 841

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

THPC02_141

تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1398

چکیده مقاله:

مقدمه: سرطان در ایران دومین بیماری مزمن شایع غیر واگیر و سومین عامل اصلی مرگ پس از بیماری های قلبی و حوادث هست. این بیماری می تواند پیامدهای منفی بر روی کیفیت زندگی افراد بگذارد. بازترانی پس از درمان از اهمیت بسزایی برخوردار است. سیستم طبقه بندی بین المللی پیامد های بیماری سازمان جهانی بهداشت (ICF)، به منظور ارزیابی وضعیت سلامت اشخاص، با استفاده از چهار محور اصلی عملکرد بدن، ساختار بدن، فعالیت و مشارکت فرد و فاکتور های محیطی به عنوان یک زبان واحد و استاندارد در بازتوانی مورد پذیرش هست. لذا این سیستم می تواند چارچوب ارزشمندی، برای توان بخشی سرطان فراهم آورد. مجموعه داده های اصلی ICF، زیر مجموعه هایی از آن، به منظور توصیف شرایط بالینی خاص می باشند. مطالعه ی حاضر به بررسی کاربردها و محورهای موجود در این مجموعه داده های اصلی در حوزه ی سرطان پرداخته است.روش کار: موتورهای جستجوی PubMed، Science Direct و Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های ICF core set , Cancer , Rehabilitation و مترادفات آن ها مورد جستجو قرار گرفتند. معیارهای ورود به این پژوهش کلیه ی مقالات مروری و پژوهشی انگلیسی زبان در بازه ی سال های 2000 تا 2019 بودند. پس از حذف موارد تکراری، مطالعاتی که هدف اصلی آن ها استفاده از ICF در حوزه ی سرطان بود به مطالعه وارد شدند. مقالاتی که از مجموعه داده های اصلی ICF برای دیگر بیماری ها و اختلالات استفاده کرده بودند، از مطالعه خارج شدند.یافته ها: 32 مقاله موردبررسی نهایی قرار گرفتند. 72 درصد آن ها در فاصله ی سال های 2009 تا 2013 چاپ شده بودند. سرطان های پستان و سر و گردن دارای مجموعه داده ی اصلی ICF هستند. هر مجموعه داده ی اصلی دارای دو لیست مختصر و جامع از چهار محور اصلی ICF و کدهای متناظر با آن ها هست. از این مجموعه داده ها در مطالعات مختلف جهت ایجاد پرسشنامه ها، چک لیست ها و ابزارهای غربالگری استفاده گردیده است. بدین منظور مجموعه داده های اصلی موجود در حوزه ی سرطان از منظر بیماران و گروه های متخصص مانند پزشکان، فیزیوتراپیست ها، روان پزشکان و گفتار درمان ها ارزیابی شده اند.نتیجه گیری: مرور مطالعات نشان داد که مجموعه داده های اصلی ICF در حوزه ی سرطان می توانند تصویری جامع از عملکرد بیمار، نتایج و فرآیندهای بازتوانی وی پس از درمان، نیاز های بیمار و فاکتورهای محیطی موثر بر بیماری را فراهم آورند. علاوه بر این، به عنوان چارچوب اطلاعاتی برای ارائه ی مدلی جامع در سامانه های مرتبط با سرطان و ارزیابی سامانه های موجود در حوزه ی سرطان در ایران مورداستفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها:

سرطان ، طبقه بندی بین المللی عملکرد ، ناتوانی و سلامت ، مجموعه داده های اصلی ، بازتوانی

نویسندگان

زهره جوانمرد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات سلامت، گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

رضا صفدری

استاد گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

طیبه بنی اسدی

دانشجوی دکتری تخصصی انفورماتیک پزشکی، گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

مرضیه اسماعیلی

دانشجوی دکتری تخصصی انفورماتیک پزشکی، گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.