بررسی تحمل خشکی برخی ژنوتیپ های توتون به کمک تجزیه به عامل ها و تجزیه خوشه ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA05_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید سفالیان

دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی

سمیرا حسنیان

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی

علی اصغری

دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی

علی رسول زاده

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

خشکی یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان در سرتاسر جهان و شایع ترین تنشمحیطی است. به خوبی مشخص شده که اثر تنش آبی بر رشد و عملکرد بستگی به ژنوتیپ گیاه دارد لذالزوم توجه به تنش خشکی در گیاه توتون اهمیت دارد. این پژوهش با هدف بررسی تحمل ژنوتیپ هایتوتون نسبت به تن خشکی به کمک تجزیه به عامل ها و تجزیه خوشه ای مورد بررسی قرار می گیرد. دراین مطالعه 18 ژنوتیپ توتون در سه سطح تنش به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با 3 تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. سطوح تنش به عنوان عامل اصلی به صورت آبیاریکامل (شاهد)، تنش متوسط (50 درصد تخلیه آب قابل نگهداری) و تنش شدید (75 درصد تخلیه آب قابلنگهداری) و ژنوتیپ ها به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه به عامل ها در مجموع درشرایط شاهد 5 عامل، تن متوسط و تنش شدید 2 عامل را تعیین کرد که به ترتیب 92/3، 97/95، 98/50 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کرد. در سطح شاهد ژنوتیپ های P.B.D.6, osecaNela و Comstake Spanish برترین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد و در سطوح تنش ژنوتیپ های Free Virgina, Vir Aurea و Trumpf ژنوتی های متحمل به خشکی معرفی شدند. ژنوتیپ های RXT و NC-60 که از عملکرد پایینی برخوردار بودند، نسبت به تن آبی حساس بودند. تجزیه خوشه ای به روش UPGMA ژنوتیپ های مورد مطالعه را در شرایط شاهد در چهار گروه و در شرایط تنش در سه گروه مجزا قرار داد. لذا بین ژنوتیپ ها در شرایط شاهد و تنش تنوع وجود دارد.

کلیدواژه ها

تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، تن خشکی، توتون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.