تاثیر نانوکلات پتاسیم بر متابولیت های سازگاری ارقام مختلف گندم در مقابله با تنش خشکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA04_198
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 454
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا برزگری

دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی

علیرضا قاسمیان

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

سیدمهدی رضوی

دانشیار دانشگاه محقق اردبیلی

سدابه جهانبخش

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

به منظور مطالعه تغییرات متابولیت های سازگاری ارقام مختلف گندم در اثر کاربرد کلات پتاسیم و تنش خشکی، مطالعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه زیست شناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم گندم (کاسکوژن و رصد)، سه سطح تنش خشکی (0، 4- و 8- مگاپاسکال) و سه سطح محلول پاشی کلات پتاسیم (0، 35 و 65 میلی گرم بر لیتر) و سه تکرار بود. نتایج نشان داد میزان پروتئین برگ ها تنها تحت تاثیر اثرات اصلی رقم، تنش و نانوکلات قرار گرفتند. این در حالی است که میزان پرولین تحت تاثیر برهمکنش رقم در تنش و تنش در نانوکلات و میزان قند، محلول علاوه بر اثرات اصلی و اثرات دوگانه تحت تاثیر رقم در تنش در نانو کلات قرار گرفت. تنش و ناانوکلات موجب افزایش میزان پروتئین شد و رقم کاسکوژن بالاترین مقدار پروتئین را از خود نشان داد. همچنین میزان پرولین در طی تنش روند افزایشی داشت که این تغییرات در رقم کاسکوژن بیشتر از رصد بود وهمچنین استفاده همزمان از نانو کلات و تنش موجب افزایش در مقدار پرولین گردید. تغییرات قند محلول در طی تنش افزایشی بود و استفاده از 35 میلی گرم نانو کلات در سطوح پایین تنش تاثیر منفی داشت در حالی که تنش شدید موجب افزایش مقدار پرولین شد. همچنین مشاهده شد تغییرات در رقم کاسکوژن بیشتر از رصد بود. به طور کلی تغییرات متابولیت های سازگاری در طی تنش و کاربرد ناانو کلات مثبت بود که این تغییرات در رقم کاسکوژن بیشتر بود که می تواند نشان دهنده تحمل بیشتر این رقم به خشکی باشد.

کلیدواژه ها

پرولین، پروتئین، کلات پتاسیم، رقم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.