تحلیل مسائل اجرای خط مشی های اداری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی، دوره: 6، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_STRA-6-24_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وجه الله قربانی زاده

دانشگاه علامه طباطبایی

فتاح شریف زاده

دانشگاه علامه طباطبایی

رسول معتضدیان

دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

خط ­مشی ­گذاری عمومی شامل سه مرحله اصلی تدوین، اجرا و ارزیابی است. در مسیر اجرای کامل خط ­مشی، عوامل بازدارنده و تنگناهای زیادی وجود دارند که شناسایی عمد ه ­ترین آنها به­منظور کارآمد کردن اجرای خط­ مشی از اهداف اصلی این پژوهش می ­باشد. از آنجاکه خط ­مشی­گذاری عمومی به ­طور ذاتی یک حوزه پیچیده تلقی می شود، طبق قانون ضرورت تنوع باید با آن به­ صورت پیچیده برخورد کرد؛ بنابراین مواجهه با مسائلی که دارای پیچیدگی ساختاری بوده و ذی­نفعان دیدگاه­ های متفاوتی نسبت به آن دارند، موجب افزایش به کارگیری روش­شناسی سیستم نرم در حل مسائل مدیریتی شده است. از سوی دیگر نواقص این رویکرد در فاز مدلسازی، انگیزه­ای برای بهره­گیری از رویکرد پویایی شناسی سیستم ایجاد کرده است. در این پژوهش با بهره­ گیری از رویکرد ترکیبی به تحلیل و مدلسازی اجرای خط­ مشی­های سازمانی پرداخته شده است. پژوهش از نوع کیفی است. نمونه آماری پژوهش متشکل از کارگران و کارفرمایان است. روش نمونه­ گیری به­صورت ترکیبی از هدفمند قضاوتی و گلوله برفی است. نتایج نشان می­ دهد در مسیر اجرای خط ­مشی­های سازمانی موانعی وجود دارد که از سه دیدگاه اداره، کارگر و کارفرما بررسی شده و پس از تشریح این دیدگا ه ­ها، روابط مذکور در قالب مدل­های­ مفهومی ارائه شده است. در خاتمه شاخص ­های مطلوب با شاخص ­های موجود مقایسه و مشخص شد که امکان اجرای آن برای تمام شاخص ­ها در طول محدوده زمانی به دلایل فنی و فرهنگی وجود نداشته و مشاهده تغییرات آن باید در بلندمدت صورت گیرد. خط­مشی­گذاری عمومی شامل سه مرحله اصلی تدوین، اجرا و ارزیابی است. در مسیر اجرای کامل خط­مشی، عوامل بازدارنده و تنگناهای زیادی وجود دارند که شناسایی عمده­ترین آنها به­منظور کارآمد کردن اجرای خط­مشی از اهداف اصلی این پژوهش می­باشد. از آنجاکه خط­مشی­گذاری عمومی به­طور ذاتی یک حوزه پیچیده تلقی می شود،طبق قانون ضرورت تنوع باید با آن به­صورت پیچیده برخورد کرد؛ بنابراین مواجهه با مسائلی که دارای پیچیدگی ساختاری بوده و ذی­نفعان دیدگاه­های متفاوتی نسبت به آن دارند، موجب افزایش به کارگیری روش­شناسی سیستم نرم در حل مسائل مدیریتی شده است. از سوی دیگر نواقص این رویکرد در فاز مدلسازی، انگیزه­ای برای بهره­گیری از رویکرد پویایی شناسی سیستمایجاد کرده است. در این پژوهش با بهره­گیری از رویکرد ترکیبیبه تحلیل و مدلسازی اجرای خط­مشی­های سازمانی پرداخته شده است. پژوهشازنوعکیفی است.نمونه آماری پژوهش متشکل از کارگران و کارفرمایان است. روشنمونه­گیریبه­صورت ترکیبی از هدفمند قضاوتی وگلولهبرفیاست. نتایج نشان می­دهد در مسیر اجرای خط­مشی­های سازمانی موانعی وجود دارد که از سه دیدگاه اداره، کارگر و کارفرما بررسی شده و پس از تشریح این دیدگاه­ها، روابط مذکور در قالب مدل­های­ مفهومی ارائه شده است. در خاتمه شاخص­های مطلوب با شاخص­های موجود مقایسه و مشخص شد که امکان اجرای آن برای تمام شاخص­ها در طول محدوده زمانی به دلایل فنی و فرهنگی وجود نداشته و مشاهده تغییرات آن باید در بلندمدت صورت گیرد.  

کلیدواژه ها

خط مشی های سازمانی, اجرای خط مشی, موانع اجرا, روش شناسی سیستم نرم, پویایی شناسی سیستم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.