سال انتشار: 1398
محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی علوم مدیریت و حسابداری
کد COI مقاله: IMSYM05_198
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 133
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 26 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی اثر سوابق تجربی و تبلیغات از طریق شبکه های اجتماعی بر افزایش فروش خدمات و برند سازی شخصی در کانون وکلا (مطالعه موردی کانون وکلای استان فارس و بوشهر)
چکیده مقاله:
امروزه سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی از اهمیت شبکه های اجتماعی و سیستم ها آشنا هستند و آن را به عنوان ابزاری ضروری و مهم محسوب می کنند. در سالهای اخیر شبکه های اجتماعی به یکی از اصلی ترین ابزار سازمان ها برای ارتباط و ارائه خدمات به مشتریان و ذینفعان خود تبدیل شده اند. با توجه به این مطلب باید اذعان داشت که علیرغم صرف هزینه های زیاد برای طراحی و پیاده سازی شبکه های اجتماعی از طرف سازمان ها، توجه بسیار کمی بر ارزیابی عملکرد آن ها مبذول می شود که این به جهت نبود وجود ابزارها و چارچوب های مناسب ارزیابی می باشد پژوهش حاضر به بررسی اثر سوابق تجربی و تبلیغات از طریق شبکه های اجتماعی بر افزایش فروش خدمات و برند سازی شخصی در کانون وکلا (مطالعه موردی کانون وکلای استان فارس و بوشهر) می پردازد که با هدف استراتژی هایی برای دستیابی به افزایش فروش خدمات در کانون وکلا استان بوشهر و فارس صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی از شاخه میدانی و از حیث ارتباط بین متغیرها تحقیق از نوعلی می باشد و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد . جامعه آماری تحقیق تعداد 518 نفر از وکلای استان بوشهر بوده است. حجم نمونه 234 نفر از آنها محاسبه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که بین مولفه های متغیرهای اصلی رابطه مثبت وجود دارد. مولفه های شاخص برندسازی شامل 6 حوزه: استانداردکاری، شایستگی، کارایی، خصوصیات اخلاقی، شخصیت و رهبری؛ تبلیغات شامل 4 حوزه ی: باورهای اقتصادی، مزایای اجتماعی در تبلیغات، باورهای اخلاقی در تبلیغات و مفید بودن شخصی تبلیغات می باشند، تجربه کاری و فروش خدمات هر کدام 5 حوزه به تربیت اهداف روشن، ارزیابی، تکالیف مناسب، استقلال و دوره های مناسب برای شاخص تجربه شامل می شوند. نتایج نهایی صورت گرفته با استفاده از نرم افزار لیزرل نشان داد که بین متغیرهای تجربه کاری وتبلیغات از طریق رسانه های اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
کلیدواژه ها:
افزایش فروش ، تبلیغات، رسانه های اجتماعی، برند سازی
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/911813/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:فریدی فهلیانی، امید و احمدی، مهرداد،1398،بررسی اثر سوابق تجربی و تبلیغات از طریق شبکه های اجتماعی بر افزایش فروش خدمات و برند سازی شخصی در کانون وکلا (مطالعه موردی کانون وکلای استان فارس و بوشهر)،پنجمین کنفرانس بین المللی علوم مدیریت و حسابداری،تهران،،،https://civilica.com/doc/911813
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1398، فریدی فهلیانی، امید؛ مهرداد احمدی)
برای بار دوم به بعد: (1398، فریدی فهلیانی؛ احمدی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- نوآوری باز مهمترین مزیت رقابتی شرکت ها در بازار
- تجارت الکترونیک و کسب و کار الکترونیک
- بررسی تاثیر رسانه های اجتماعی بر بازاریابی و تبلیغات
- اثربخشی تبلیغات در شبکه های اجتماعی
- بررسی تاثیر تجربه و تبلیغات از طریق شبکه های اجتماعی بر برند سازی شخصی درکانون وکلا استان بوشهر
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- رابطه بین ساختار مالکیت و مدیریت سود با تاکید بر هزینه های نمایندگی
- تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی و تعداد واحدهای فرعی بر کیفیت انتخاب حسابرس جدید
- عدم تقارن اطلاعاتی، اهرم مالی و ارزش شرکتها
- ارتباط اهمیت صاحبکار، رابطه صاحبکار - حسابرس و اقلام تعهدی اختیاری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
- بررسی تأثیر بحران مالی بر اجتناب مالیاتی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.