بررسی پارامترهای ساخت بر عملکرد وظیفه ای پیچ کپه یاتاقان موتور دیزل دور بالا با روش گشتاور- زاویه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی موتورهای درونسوز
  • کد COI اختصاصی: NCICE02_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب مرادی کلارده

فوق لیسانس دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شاهرود

سیدوحید حسینی

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

پیچ استحکام بالای کپه یاتاقان ثابت (M18×1.5) در موتورهای دیزل دریایی دور بالا تحت بارهای کششی و نوسانی بالایی قرار دارد. این پیچ ها با تحمل نیروهای سیکلی زیاد ناشی از بارهای احتراقی و اینرسی در دورهای بالای 3100 د.د.د، وظیفه نگهداری میل لنگ و کپه یاتاقان را با حفظ لقی مجاز یاتاقانی و اعمال نیروی همبندی دقیق بر عهده دارند. در این تحقیق روابط بین گشتاور و نیروی همبندی، مقدار ضریب اصطکاک، اثر تعداد دفعات همبندی و وضعیت یاتاقانی برای پیچ ساخته شده (با و بدون پوشش) و پیچ اصلی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. همچنین نتایج آزمایش ها نشان داد که پیچ های ساخته شده در بالاترین سطح کلاس استاندارد پیچ و منطبق بر استاندارد 898 DIN کلاس 12/9 طراحی و ساخته شده اند. فرایند تولید پیچ ساخته شده با روش تولید کلگی فورج سرد و عملیات حرارتی بعد از نورد رزوه انجام گرفته است. به منظور تعیین رفتار و مقایسه عملکرد پیچ های ساخته شده و اصلی، مقادیر گشتاور اعمالی و نیروی همبندی بر اساس فرایند همبندی با استفاده از آچار گشتاور-زاویه دیجیتالی و واشر نیروسنج اندازه گیری شد. درنهایت مقادیر ضریب اصطکاک با استفاده از رابطه موتوش برای پیچ های با و بدون پوشش در چند مرحله همبندی، محاسبه و مورد بررسی قرار گرفت. بعلاوه مقدار متوسط ثابت k (ضریب گشتاور) برای پیچ ها محاسبه شد. در ادامه مقدار لقی یاتاقانی نیز در همبندی واقعی با میکرومتر داخل سنج اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که حدود 10% از گشتاور اعمالی به نیروی همبندی تبدیل شده و پیچ های ساخته شده شرایط عملکرد یکسانی با پیچ های اصلی را دارا می باشند. همچنین مقدار انحرافات یاتاقانی مشابه بوده و در محدوده مجاز قرار دارند.

کلیدواژه ها

پیچ کپه یاتاقان ، موتور دیزل دریایی دور بالا، نیروی همبندی، گشتاور، ضریب اصطکاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.