تعیین تاریخ کشت مناسب کینوا رقم Titicacaدر منطقه کرمان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و سومین همایش ملی کشاورزی، محیط زیست و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: AEFSJ03_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1068
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام جهانشاهی کوه جفتانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی علوم خاک، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

ناصر برومند

دانشیار گروه مهندسی علوم خاک ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنرکرمان ، کرمان، ایران

قاسم محمدی نژاد

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

فاطمه ابراهیمی

استادیار پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی،دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

کینوآ یک محصول، با توان بالقوه برای تامین امنیت غذایی است که به علت: کیفیت غذا، تغییرات ژنتیکی، سازگاری با شرایط آب و هوایی و شرایط خاک و هزینه تولید پایین، یک محصول استراتژیک است. در این تحقیق تاریخ کشت مناسب کینوا برای تولید محصول بیشتر مورد بررسی قرار گرفت. یک رقم زودرس کینوا با نام Titicaca در چهار تاریخ کشت 20 تیر ماه ، 2، 15 و 28 مرداد ماه در پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان کشت شد. صفاتی مانند عملکرد در بوته، طول گیاه، طول سنبله ، وزن هزار دانه، عملکرد در متر مربع اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ کشت بر صفات عملکرد گیاه و عملکرد در متر مربع بسیار معنی دار بود. همچنین بین تاریخ‎‎های مختلف کشت، در صفت طول سنبله تفاوت معنی داری مشاهده شد. نتایج تاریخ کشت بر روی صفات وزن هزار دانه و طول گیاه اثر معنی داری نداشت. نتایج مقایسه میانگین در قالب آزمون دانکن نشان داد که در تاریخ کاشت 20 تیرماه گیاه کینوا رقم Titicaca از لحاظ کلیه صفات و بالاخص عملکرد بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. تاریخ کشت 2 مردادماه از لحاظ عملکرد با 50 درصد کاهش عملکرد در گروه دوم قرار گرفت هر جند که از لحاظ صفات وزن هزار دانه، طول سنبله و طول گیاه، تاریخ کشت 2 مردادماه با تاریخ کشت 20 تیرماه تفاوت معنی داری نداشت. در تاریخ های کشت 15 و 28 مردادماه افت شدید عملکرد نسبت به تاریخ 20 تیرماه مشاهده شد. بنابراین تعیین تاریخ کاشت در ارقام مختلف سازگار به منطقه در گیاه ارزشمند کینوا ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

تاریخ کشت، کینوا، رقم Titicaca، منطقه کرمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.