بررسی ویژگی های لایه مرزی جوی همراه با رخداد گردوخاک در فصل تابستان در جنوب شرق ایران: مطالعه موردی رخداد گردوخاک 7تیرماه 1387شهر زابل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا
  • کد COI اختصاصی: DUSTSTORM01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین خدام

دانشجوی دکتری، هواشناسی، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران

سحر تاجبخش

استادیار پژوهشکده هواشناسی،تهران، ایران

عباسعلی بیدختی

استاد موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران،تهران، ایران

ساویز صحت کاشانی

استادیار پژوهشکده هواشناسی،تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش به مطالعه یک رخداد بحرانی گرد و خاک در تاریخ 27 ژوئن سال 2008 (روز جمعه 7تیرماه 1387) پرداخته شده است. الگوهای جوی همدیدی و کمیت های لایه مرزی در این بازه زمانی با استفاده از داده های دیدبانی شده ایستگاه زابل، داده های بازتحلیل شده Era-Interim و برونداد مدل WRF/chem بررسی شده اند. نتایج نشان دادند که استقرار یک هسته کم ارتفاع روی جنوب افغانستان و شمال پاکستان به همراه یک پشته روی شمال استان سیستان و بلوچستان و غرب افغانستان سبب ایجاد شیو فشاری و تقویت جریان های شمالی در این منطقه شده است. افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی شرایط مساعد جهت گسیل گردوخاک را فراهم کرده است. ارتفاع لایه مرزی نیز همراه با این رخداد افزایش پیدا کرده است. برونداد مدل WRF-Chem نشان داد افزایش سرعت بادهای سطحی سبب ایجاد تلاطم قائم و افزایش ناپایداری شده، همچنین کاهش رطوبت نسبی خاک شرایط را برای گسیل گرد و خاک و افزایش غلظت PM10 فراهم نموده است.

کلیدواژه ها

گرد و خاک، زابل، تابستان، سیستان و بلوچستان، لایه مرزی جوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.