طرز بیان غزالی در نصیحه الملوک برای انتقال مفاهیم مورد نظر خود
محل انتشار: مجله نثر پژوهی ادب فارسی، دوره: 20، شماره: 42
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 704
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JLL-20-42_005
تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1398
چکیده مقاله:
نصیحهالملوککتابی است از امام محمد غزالی که با نثری ساده و روان در موضوع حکمت عملی بر اساس دین و به منظور هدایت پادشاهان و درباریان نوشته شدهاست. نویسنده در این کتاب با گزینش ساختهای زبانی مناسب، عقاید و اندیشههای خود را بیان کردهاست. صراحت و شفافیت حاکم بر متن، نصیحهالملوک را در شمار متنهای گفتمان محور نشان میدهد. این پژوهش به بررسی ویژگیهای سبکی نصیحهالملوک در پیوند با عناصر ایدئولوژیک درون متنی میپردازد. هدف از این پژوهش آن است که نشان دهد ساختارها و رخدادهای کلامی میتوانند ایدئولوژی حاکم بر متن را به مخاطب منتقل کنند.
بر اساس نتایج این پژوهش، نگرش عرفانی غزالی که بر بنیاد پیوند شریعت و طریقت است، در گزینش عناصر زبانی و سازههای کلامی تاثیرگذار بودهاست. استناد مستمر به آیات، احادیث و روایات و بسامد حکایات، سیطره اندیشههای ایدئولوژیک را بر متن نشان میدهد. شگردهای محدود بلاغی بهویژه آرایههای تقسیم و تمثیل نیز در جهت اهداف ایدئولوژیک به خدمت گرفتهشدهاند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمید جعفری قریه علی
دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ولیعصر رفسنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :