تاثیر عصاره های مختلف گیاه دارویی تشنه داری (Scrophularia striata) در کاهش آفلاتوکسین B1 قارچ (Aspergillus flavus) روی مغز پسته
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 568
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BIO-5-2_007
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1398
چکیده مقاله:
امروزه استفاده از اسانس و عصارههای گیاهان دارویی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضدقارچی، ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی رو به پیشرفت است. در این راستا پژوهشی به منظور ارزیابی عصارههای مختلف گیاه دارویی تشنهداری (Scrophularia striata) در جلوگیری از رشد میسلیومی و کاهش آفلاتوکسین Aspergillus flavus در محیط کشت مایع سیبزمینی-دکستروز (PDB) و همچنین مغز پسته انجام شد. میزان آفلاتوکسین B1 با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا (HPTLC) ارزیابی شد. کاربرد عصارهها در چند غلظت (250، 500، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر( در محیط PDB نشان داد که تنها عصاره آبی در غلظت 2000 میلیگرم در لیتر از قابلیت قابل توجه مهار قارچ (02/41 درصد کاهش وزن خشک قارچ) برخوردار بوده و سه عصاره اتیل استاتی، متانولی و آبی تاثیر شگفتآوری (100-92 درصد) در مهار تولید توکسین داشتند. نتایج تجزیه آفلاتوکسین نشان داد که عصارههای آبی و متانولی به ترتیب باعث 7/33 و 2/29 درصد تجزیه آفلاتوکسین شدند. نتایج روی پسته نشان داد تنها عصاره آبی در غلظتهای 2000 و 4000 میلیگرم در لیتر باعث کاهش معنیدار (91/58-14/37 درصد) اسپورزایی قارچ شد درحالیکه عصارههای متانولی و آبی بیشترین تاثیر را در کاهش تولید توکسین نشان دادند و به ترتیب باعث 85/96 و 48/75 درصد کاهش آفلاتوکسین B1 شدند. در غلظت 2000 میلیگرم در لیتر تنها عصاره متانولی قادر به کاهش 35/40 درصدی آفلاتوکسین B1 روی پسته شد. در مجموع، کاربرد عصاره گیاه تشنهداری میتواند احتمالا جهت مهار آفلاتوکسین روی محصولات کشاورزی موثر واقع شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلا مرادی
دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
زهره جعفری
استادیار زیست شناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
محسن فرزانه
استادیار، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین-تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :