استنتاج اثرات تخریبی بالاآمدگی موضعی آب زیرسطحی بر سامانه های آبفای شهری با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(مطالعه موردی شهر کرمان)
محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 42، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 419
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISE-42-1_003
تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1398
چکیده مقاله:
طی سالهای اخیر بالا آمدن تراز آب زیرسطحی در کلانشهرها چالشهای متعددی پیرامون سامانههای آب و فاضلاب شهری با اثرات تخریبی چندگانه ایجاد نموده است. این پژوهش با هدف شناسائی و وزندهی مخاطرات بالا آمدگی آب زیرسطحی کرمان بر سامانههای آبفا با رویکرد مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است. بدین منظور براساس تحلیل وضعیت تراز آب زیرسطحی شهرکرمان و با بررسی آیین نامهها، دستورالعملها، منابع موجود و نظرات خبرگان شاخصهای بیانگر چالشهای پیش رو در 4 سطح و 18 آسیباستنتاج گردیده است. اولویتبندی ارجحیت آسیبها براساس ماتریس مقایسه زوجی فردی و میانگینگیری هندسی وزنهابرای تبدیل به ماتریس مقایسه گروهی صورت گرفته و پس از تائید نرخ ناسازگاری سطوح آسیب و زیرمولفههای آنها (I<0.1) تحلیل وزنهای نسبی و رتبهبندی اولویتها با تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفت. طبق نتایج آسیبهای بهداشتی - زیست محیطی با وزن 482/0، فنی-عملکردی با وزن 265/0، سازهای فیزیکی با وزن 145/0 و هزینهای – اقتصادی با وزن 108/0 رتبهبندی گردید. زیرمولفههای تغییرمکان: نشست، ترک-خوردگی، تغییر شیب،جدایی اتصالات، خرابی آببندها با وزن نسبی 1/23 درصد، تغییر در کمیت و کیفیت آب و فاضلاب: نفوذ آب زیرزمینی به داخل شبکه و برعکس با وزن نسبی 3/38 درصد، نشت آلاینده ها از داخل شبکه آبفا به آب زیرزمینی و برعکس با وزن نسبی 6/30 درصد، افزایشهزینههایتصفیهاولیهونهایی با وزن نسبی 1/32 درصد، بهعنوان بالاترین مخاطرات استنتاج گردید. تحلیل حساسیت مخاطرات نسبت به هرکدام از مولفهها نیز انجام شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین ریاحی مدوار
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان
اکرم سیفی
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :