بررسی تاثیر ایجاد خزانه اسلامی متمرکز از محل مالیات های شرعی، خمس و زکات بر کاهش فقر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش سیاست های مالی و مالیاتی ایران
  • کد COI اختصاصی: CTFP12_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر نامدار

دانشجوی دکتری اقتصاد اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی میانه، رئیس گروه سازمان امور مالیاتی کشور، ستادطرح جامع مالیاتی،

مهدی مرادی

استاد یار گروه اقتصاد؛ دانشگاه پیام نور، ایران؛ رئیس دانشگاه پیام نور مرکز میانه

چکیده

هدف پژوهش ارایه دلایل مثبت جهت ایجاد خزانه متمرکز اسلامی از محل مالیات های شرعی، خمس و زکات جهت تقویت بنیه مالی اقتصاد کشور و مبارزه استراتژیک با فقر نزد وزارت اموراقتصادی و دارائی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و اطلاعات به دست آمده کتابخانه ای و میدانی است. در این پژوهش اثرات تشکیل چنین خزانه ای برای مبارزه با فقر و افزایش توان اقتصادی کشور تحلیل می گردد. با وجود فعالیت شدید دولت در مبارزه با فقر و تخصیص منابع مختلف و ردیف بودجه های گوناگون در برنامه های توسعه، همچنین تخصیص زکات و دیگر کمک های کمیته امداد امام خمینی (ره) و مصرف خمس توسط مراجع در این مبارزه، کماکان شاهد فقر و شدت گرفتن آن هستیم. طبق یافته های پژوهش رقم تخمینی مجموع وجوهات بالقوه خمس با وجوهات بالفعل زکات 14 درصد کمتر از کل درآمد عمومی کشور در سال 1392 و عملکردهای متولیان مبارزه با فقر موفق نبوده و نرخ فقر از سال 1384 تا 1392 در حال افزایش بوده و رقم آن به 30 درصد رسیده است. با استناد به مطالعات و نظرات آیات عظام چنین برمی آید که منع شرعی در سپردن خمس و زکات به حکومت اسلامی جهت تقویت توان اقتصادی و فقرزدایی وجود ندارد.

کلیدواژه ها

زکات، خمس، فقر، خزانه اسلامی، نرخ رشد اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.