مطالعه بیان ژن های کلیدی در بیوسنتز مونوترپن ها در بافت های مختلف و در پاسخ به الیسیتورهای غیرزیستی در گیاه دارویی مرزه تابستانه (hortensis Satureja)
محل انتشار: فصلنامه سلول و بافت، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 563
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCT-7-3_006
تاریخ نمایه سازی: 1 تیر 1398
چکیده مقاله:
هدف: هدف از این تحقیق بررسی بیان ژن های کلیدی 1-دی اکسی دی زایلولز-5-فسفات ردوکتوایزومراز (DXR) و گاماترپینن سنتاز (GTS) در مسیر بیوسنتز تیمول و کارواکرول در گیاه مرزه تابستانه (Satureja hortensis) یکی از گیاهان دارویی مهم متعلق به خانواده نعناعیان و از منابع مهم ترکیبات فوق بود.مواد و روش ها: تیمار گیاهان با اسیدسالیسیلیک، متیل جاسمونات و اشعه UV-B انجام گرفت. RNA از گیاهان شاهد و تحت تیمار استخراج شد و سپس cDNA سنتز شد. آغازگر ها جهت جداسازی و بیان ژنهای DXR و GTS طراحی شدند. بیان ژن های مورد مطالعه به روش RT-PCR نیمه کمی بررسی شد.نتایج: قطعاتی از ژن های GTS و DXR توالی یابی شدند. نتایج بررسی بیان ژن در سطح رونوشت نشان داد که هر دو ژن DXR و GTS در بافت های مختلف (ریشه، ساقه، برگ و گل آذین) دارای بیان های متفاوتی هستند و در بافت های هوایی به ویژه گل آذین و برگ دارای بیان بیشتری می باشند. همچنین بیان این ژن ها تحت تاثیر الیسیتورهای غیر زیستی شامل اسید سالیسیلیک ، متیل جاسمونات و اشعه UV-B تغییرات چشم گیری نشان می دهد.نتیجه گیری: تحت شرایط کنترل شده با به کارگیری الیسیتورهای غیر زیستی شامل اسید سالیسیلیک ، متیل جاسمونات و اشعه UV-B می توان بیان ژ ن های DXR و GTS را بالا برده و احتمالا تولید متابولیت ثانویه تیمول و کارواکرول را افزایش داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سارا قبادی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
اسعد معروفی
دانشگاه کردستان، دانشکده کشاورزی، سنندج، ایران
محمد مجدی
دانشگاه کردستان، دانشکده کشاورزی، سنندج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :