ارزیابی عملکرد دانه ارقام و لاین های امیدبخش سورگوم دانه ای [Sorghum bicolor (L.) Moench] با استفاده از شاخص های تحمل به تنش خشکی
محل انتشار: مجله به زراعی نهال و بذر، دوره: 32، شماره: 1
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 352
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SPPJ-32-1_006
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1398
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تحمل به خشکی ارقام و لاین های امید بخش سورگوم دانه ای، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در دو سال 1392 و 1393 اجرا شد. تیمار آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری معمول یا بدون تنش (آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A)، تنش ملایم (آبیاری معمول تا زمان گل دهی و بعد از گل دهی آبیاری بعد از 120 میلی متر تبخیر از سطح تشتک) و تنش شدید (قطع آبیاری بعد از گل دهی) و ژنوتیپ ها به عنوان عامل فرعی در پنج سطح شامل ارقام کیمیا و سپیده و لاین های امیدبخش KGS15، KGS23 و KGS32 بودند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد وزن علوفه تر، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در سطوح مختلف آبیاری و همچنین ارقام و لاین ها از نظر تمام صفات در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی دار داشتند. براساس شاخص های تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP)، لاین KGS23 و رقم کیمیا در کلیه شرایط آبیاری عملکرد دانه بالاتر از میانگین داشتند. این دو ژنوتیپ با بالاترین مقدار STI در نمودار بای پلات در ناحیه با پتانسیل تولید بالا و حساسیت به خشکی پایین قرار گرفتند. نتایج حاصله از نمودار چند متغییره بای پلات و همبستگی شاخص ها با عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش نشان داد شاخص های M P ،GMP و STI نسبت به سایر شاخص ها در پیش بینی عملکرد از اهمیت بالایی برخودار بودند و با این شاخص ها می توان ژنوتیپ های متحمل را بهترگزینش کرد.
کلیدواژه ها:
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :