مقایسه روش استخراج با سیال فوق بحرانی و آب زیر بحرانی بر کیفیت ترکیبات استخراج شده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی و بیست و پنجمین کنگره ملی علوم و صنایع غذائی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI25_483
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1904
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اوشا پورمحمدی

دانشجوی دکتری صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر

رضا اسماعیل زاده کناری

دانشیار گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

استخراج به عنوان روش حذف ترکیبات محلول از باقیمانده های نامحلول؛ که می توانند به صورت جامد یا مایع باشند و با یک حلال مایع تیمار شده باشند؛ تعریف می شود. بنابراین یک فرآیند بر اساس حلالیت می باشد و اساس هر دو روش پدیده انتقال جرم می باشد. هر دو روش استخراج با آب زیر بحرانی و سیال فوق بحرانی به عنوان روش های استخراج سبز شناخته شده اند. زیرا از حلال های آلی به میزان بسیار کم استفاده می کند و مشکل تجمع حلال ها را ندارد. دما، فشار، نوع حلال (انتخاب پذیری حلال)، حلال کمکی (اصلاحگر)، آب، زمان استخراج، سرعت جریان حلال، اندازه ذرات و نسبت حلال به ماده جامد همگی از عوامل موثر بر راندمان استخراج و کیفیت ترکیبات استخراج شده هستند. دما و فشار دو فاکتور عملیاتی مهم و موثر در استخراج ترکیبات موثره از گیاهان می باشند. در SWE و SFE با افزایش زمان استخراج بازده استخراج افزایش می یابد که به دلیل افزایش زمان تماس مواد خام با سیال و آب می باشد (دوره استخراج سریع مدنظر می باشد). در SWE افزایش دما (تا حدود 180 - 170 درجه سانتیگراد) منجر به افزایش استخراج می شود و پس از آن تجزیه فنول ها اتفاق می افتد. در SWE افزایش دمامنجر به کاهش قطبیت آب می شود لذا در دماهای پائین ترکیبات قطبی و در دماهای بالاتر ترکیبات غیر قطبی استخراج می شوند. در SFE افزایش دما منجر به کاهش ویسکوزیته و دانسیته سیال می شود و میزان انتشار در ماده خام را افزایش می دهد. افزایش فشار در SFE منجر به افزایش دانسیته سیال میشود و در نتیجه غلظت مواد استخراج شده در سیال افزایش می یابد. فاصله بین مولکول ها با اثرات گسیختگی فشار افزایش می یابد و بنابراین اینترکشن بین سیال و ماتریکس افزایش می یابد. در SF از یک اصلاحگراستفاده می شود که بر اساس ماهیت سالیوت ها انتخاب می شوند و با افزایش قطبیت سیال بازده استخراج را افزایش می دهد. دما و فشار میتوانند اثرات متناقضی بر بازده استخراج و ماهیت ترکیبات استخراج شده ایجاد کنند. بطور کلی بایستی با توجه به ماهیت ترکیب استخراجی مورد نظر در مورد روش استخراج تصمیم گرفت و شرایط عملیاتی را طراحی نمود.

کلیدواژه ها

آب زیر بحرانی، سیال فوق بحرانی، استخراج، کیفیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.