بررسی میزان فیبر خام و رنگدانه ها در هسته ارقام خرمای زاهدی، کبکاب و استعمران استان بوشهر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی و بیست و پنجمین کنگره ملی علوم و صنایع غذائی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI25_323
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 754
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زکیه احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران

حسن برزگر

استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران

محمد حجتی

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران

بهزاد ناصحی

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ایران

چکیده

هسته خرما که جزء ضایعات کارخانجات فرآوری خرما است بسته به نوع واریته به طور میانگین حدود 15 - 10 % وزن کل میوه را تشکیل می دهد و به عنوان یک منبع غنی از فیبرهای رژیمی می باشد. ترکیبات فعال زیستی نظیر فیبرها و کاروتنوئیدهای موجود در محصولات گیاهی، در سلامت انسان نقش دارند. در این پژوهش، میزان رنگدانه ها و فیبر خام موجود در هسته ارقام خرمای زاهدی، کبکاب و استعمران استان بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. میزان فیبر خام با دستگاه فیبرسنج، میزان رنگدانه ها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و ویژگی های رنگ نمونه ها با دستگاه رنگ سنج اندازه گیری شد. ویژگی های رنگ سنجی در هسته ارقام خرمای زاهدی، کبکاب و استعمران به ترتیب شاخص 40/43 ، 31/14 ، 29/60 *L و شاخص 12/60 ، 9/67 ، 8/51 *a و شاخص 23/17 ، 18/56، 17/72 *b گزارش شد. میانگین میزان کاروتنوئیدها، کلروفیل a و b و 51/94 ، 0/19 ، 0/40 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره گیاهی و همچنین میزان فیبر خام کل در محدوده 23/29 تا 27/86 درصد گزارش گردید. پژوهش اخیر نشان داد پودر هسته ارقام خرمای زاهدی، کبکاب و استعمران منبع خوبی از فیبرخام و کاروتنوئیدها می باشد. بنابراین امکان استفاده از هسته خرما در غذاهای مختلف وجود دارد. هم اکنون تقریبا بیش از 2000 واریته خرما در سراسر جهان شناسایی شده است اما تعداد کمی از آنها از نظر کارائی و عملکردشان مورد بررسی قرار گرفته اند. شناسایی ترکیبات دارای فعالیت ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و محرک سلامتی در هسته خرما نیازمند تحقیق بیشتری است.

کلیدواژه ها

هسته خرما، فیبر خام، رنگسنجی، کاروتنوئید، کلروفیل a و b

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.