رویکرد همراستایی راهبردی و بلوغ متوازن در استقرار اثربخش مدیریت دانش

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهشهای مدیریت عمومی، دوره: 9، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_MR-9-33_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 558
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نورمحمد یعقوبی

استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان

مسعود دهقانی

دکتری مدیریت منابع انسانی دانشگاه سیستان و بلوچستان

علیرضا موغلی

استاد دانشگاه پیام نور

زهرا وظیفه

استادیار دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

استقرار مدیریت دانش، به همراستایی مولفه­های مهم داخلی و خارجی سازمان­ها و پیشبرد متعادل این مولفه­ها از مرحله­ای به مرحله دیگر نیاز دارد. تلفیق الگوی بلوغ سازمانی با الگوی استقرار اثربخش مدیریت دانش، مفهوم جدیدی برای ارزیابی روند رشد مولفه­های سازمانی ارائه می کند. پژوهش حاضر با هدف استقرار اثربخش مدیریت دانش با رویکرد همراستایی راهبردی و بلوغ متوازن در یکی از نهادهای انقلاب اسلامی انجام شده است. تحقیق از منظر ماهیت و روش جمع­آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی و از منظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان نهاد را در برمی گیرد. از جامعه آماری به روش تصادفی طبقه­ای تعداد 122 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب و داده­های مورد نیاز به وسیله پرسش­نامه محقق ساخته جمع­آوری گردید. روایی صوری ابزار تحقیق نتایج قابل قبولی را نشان داد. روایی سازه به وسیله تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی گردید. پایایی ابزار تحقیق با روش آلفای کرونباخ  برابر 974/0 بدست آمد که نشان دهنده قابلیت اعتماد قابل قبول پرسش­نامه می­باشد. نتایج تجزیه و تحلیل داده­های جمع­آوری شده با آزمون­های آماری مناسب و با نرم­افزار SmartPLS3 و SPSS، حاکی از آن است که در جامعه مورد مطالعه، همه شاخص­ها، مولفه­ها و عامل منابع انسانی در وضعیت مناسبی می باشند. به جز شاخص­های فرآیند مدیریت دانش، دیگر شاخص­ها، مولفه­ها و عامل ساختار در وضعیت مناسبی می باشند. به جز مولفه مخازن دانش و شاخص­های آن، سایر شاخص­ها، مولفه­ها و عامل زیرساخت در وضعیت مناسبی می باشند. شاخص­ها، مولفه­ها و عامل استراتژی، در وضعیت مناسبی نمی باشند. در نهایت مشخص شد که ابعاد الگوی استقرار اثربخش مدیریت دانش در جامعه مورد مطالعه از بلوغ متوازن برخوردار نمی باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت دانش, استقرار مدیریت دانش, رویکرد همراستایی راهبردی, بلوغ متوازن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.