اعتباریابی ابعاد و مولفه های فرهنگ ریسک: کاربرد دلفی فازی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشهای مدیریت عمومی، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_MR-11-42_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 546
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالحسن فقیهی

استاد مدیریت دولتی دانشگاه علامه طباطبایی

آرین قلی پور

استاد مدیریت منابع انسانی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

محمد ابویی اردکان

دانشیار مدیریت سیستم ها دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

حسن قالیباف اصل

دانشیار مدیریت مالی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا

چکیده

فرهنگ ریسک، از موضوعات جدیدی است که پس از وقوع بحران های مالی وارد ادبیات مدیریت ریسک شده است. درحالیکه پژوهش های متعددی در خصوص مدل های کمی مدیریت ریسک صورت گرفته، با وجود این، جنبه های رفتاری مدیریت ریسک، که در مفهوم فرهنگ ریسک تجلی می یابد، نیازمند تلاش های فکری، توسعه تئوری ها و انجام پژو هش های بیشتری است. هدفاصلیاینپژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های فرهنگ ریسک در راستای دستیابی به مقیاسی برایشناساییوسنجش فرهنگ ریسک است. از سوی دیگر یک گام مهم و حیاتی در هر پژوهشی تصمیم گیری در خصوص مولفه های مناسب هر سازه است. نگه داشتن مولفه های نامناسب و حذف مولفه های با اهمیت جهت گیری مطالعات را گمراه می سازد. در این پژوهش شیوه دلفی فازی به عنوان یکی از فنون تحلیل علمی برای دستیابی به اتفاق نظر میان اعضای پنل برای تعیین مولفه ها و ابعاد فرهنگ ریسک بکار برده شده است. این روش ابهام، تنوع و تفاوت دیدگاه ها را در میان آنها کاهش می دهد و با دادن اطمینان از اینکه آیا داده های جمع آوری شده از اعتبار لازم برخوردار هستند، کیفیت مولفه های انتخاب شده را افزایش می دهد. بدین منظور پرسشنامه ای با بهره گیری از نتایج پژوهش های پیشین تدوین و برای اعضای پنل که شامل مدیران ریسک نظام بانکی بودند ارسال شد. روش دلفی فازی دراین پژوهش درمجموع در دو دور به انجام رسید. اعضای پنل دلفی در مجموع 56 مولفه، 13 بعد فرعی و 4 بعد اصلی را به عنوان ابعاد و مولفه های فرهنگ ریسک در صنعت بانکداری تشخیص دادند. 2 مولفه نیز به عنوان نتایج ملموس فرهنگ ریسک شناسایی شد.

کلیدواژه ها

ریسک, مدیریت ریسک, فرهنگ ریسک, فازی, دلفی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.