استفاده از فایبرچیپسیل بعنوان یک میان لایه جهت جلوگیری از رشد ترک های انعکاسی برای اولین باردر ایران درمحور تبریز زنجان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دهمین همایش قیر و آسفالت ایران
  • کد COI اختصاصی: CAAM10_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید پرویزی

کارشناس ارشد راه و ترابری دانشگاه پیام نور

ساسان امین جواهری

کارشناس عمران دانشگاه یزد ، مدیرعامل شرکت و آزمایشگاه سپاهان قیر چابهار

بابک امین جواهری

کارشناس مکانیک دانشگاه امام حسین ، مدیرعامل شرکت سنگ وکوه

ایرج عنایتی

کارشناس ارشد عمران- سازه دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد

چکیده

با انجام عملیات نگهداری پیشگیرانه و بکار گیری روش های ترمیم سطح روسازی، ضمن حفظ شرایط عملکردی، کیفیت بهره برداری از راه بهبود یافته و با ارایه راه حل های کم هزینه، کیفیت بهره وری از روسازی نیز افزایش می یابد. ازجمله کارآمدترین مخلوط ها،استفاده از مخلوط های میان لایه SAMI است که علاوه بر جلوگیری از رشد ترک های انعکاسیمقاومت در برابر خستگی روسازی را افزایش می دهد. هدف از این گزارش ابتدا تشریح مخلوط امولسیونی میان لایه فایبر چیپسیل، مزایا و نحوه اجرای آن وسپس تشریح اجرای آزمایشی این روش در محور چابهار به کنارک ودر نهایت تشریح اجرای این روش بعنوان پروژه بهسازی روسازی در قسمتی از محور تبریز زنجان می باشد.مطابق گزارشات سمینارهای معتبر جهانی این روش بعنوان یکی از کارامدترین روش های ترمیم روسازی در کلیه نقاط جهان درحال استفاده است. امید است این روش در کشور عزیزمان که هم اکنون نیاز به روش های موثر و کارامد برای ترمیم روسازی های موجودش شدیدا احساس می گردد بتواند ضمن صرفه جویی در هزینه های ترمیم وزمان بهسازی، کیفیت روسازی را نیز ارتقاء بخشد

کلیدواژه ها

فایبر چیپسیل، مخلوط میان لایه جذب تنش SAMI ، ترک های انعکاسی، الیاف فایبرگلاس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.