آسیب شناسی جایگاه اقتصاد در نظام برنامه ریزی شهری با نگاهی به آرای نظریه پردازان معاصر (دیوید هاروی و جان فریدمن)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی معماری عمران وشهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT04_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 820
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی حاجی وند

دانشجوی دکتری شهرسازی و مربی رشته شهرسازی، تبریز، ایران،

رسول درسخوان

عضو هیات علمی گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران

چکیده

به مجرد تجلی شکاف بین عمل و نظریه برنامه ریزی شهری، این حوزه از علم، اصول مختلفی از انواع رشته ها گرفته و کانون تجمع نظام های فکری مختلف می شود و به عبارتی اعتبار وجودی نظریه برنامه ریزی در هاله رشته ای مکمل است. حال به منظور حفظ ضرورت وجودی برنامه ریزی شهری، نیاز به ارتقاء توانایی تبیین گری آن متجلی و در این راستا توجه به عوامل انسانی و اجتماعی پررنگ تر می شوند و با ظهور رویکردهایی در حوزه اجتماع، سیاست، فرهنگ و ... قدمی در این راستا برداشته می شود، به مرور به منظور غنابخشی، در قالب ضمایمی بر تنه برنامه ریزی رسوخ کرده و تثبیت می شود. امروزه شهرها بخصوص شهرهای کمتر توسعه یافته، از مشکلات و آسیب های جدی در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، بهداشتی و کالبدی رنج می برند. مسایل و آسیب های شهری به واسطه عدم تعادل بین امکانات شهری و جمعیت شهری به وجود آمده و بخاطر نسبت کم آن با توسعه و فقدان مدیریت نوین شهری، تشدید می یابند. متاسفانه با وجود دستاوردهای نظری و تجربی در زمینه آسیب های اقتصادی شهر و نقشی که می تواند در تعیین و چاره جویی این مسایل برعهده بگیرد؛ اهمیت جایگاه اقتصادی در برنامه ریزی شهری به خوبی شناخته شده نیست و برنامه ریزان و سیاست گذاران شهری در این زمینه غفلت نموده اند. این مقاله به بررسی آسیب های اقتصادی در برنامه ریزی شهری (با استفاده از تحلیل کیفی و نرم افزار MAXQDA) و به صورت تطبیقی به مطالعه دیدگاه های جان فریدمن و دیوید هاروی می پردازد تا براساس مفاهیم و زمینه های مشترک دیدگاه های این دو نظریه پرداز، پیشنهاداتی در زمینه بهبود جایگاه کنونی مولفه اقتصاد شهری و تکامل نظام برنامه ریزی شهری ارایه کرد.

کلیدواژه ها

اقتصاد شهری، برنامه ریزی شهری، نظام سرمایه داری، فقر شهری، جان فریدمن، دیوید هاروی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.