مقایسه تطبیقی موسیقی و معماری از دیدگاه زیبایی شنایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی معماری عمران وشهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT04_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین مهدی نژاد

دانشیار گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

علی صادقی حبیب آباد

دانشجو دکتری معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

چکیده

زیبایی پدیده ای است ذهنی و احساسی که پیوند عمیقی میان آن و عناصر حسی موجود در اطراف ما دارد. طبیعت شاه کلید این حس است که در کنار دیگر عواطف و احساسات؛ ما را به درجه نسبی زیبایی هدایت می کند. معماری در قالب های سه بعدی مادی شکل می گیرند و به نسبت دیگر هنرهای عینی تر و مادی ترند؛ به عبارت دیگر تعلقشان به جهان مادی بیش از دیگر هنرهاست، اما موسیقی تنها در یک بعد قالبت شکل گیری دارد و بستر آن موسیقی زمان است و از قیود مکانی رسته است. بدین صورت هنر موسیقی در بستر زمان شکل می گیرد و از نقاشی مجردتر و نسبت به معماری، مجسمه سازی و نقاشی ممتازتر است. البته معماری در فراخور این مطلب از جهان مادی به جهان معنوی ارتباط ویژه دارد به خصوص در مساجد اسلامی و هنرهای قدسی؛ معماری فراتر از جهان مادی ارتباط معنایی پیدا می کند. چرا که در هنرهای قدسی، رمزها آن گونه خالص و ناب می شوند که اغلب به هیچ رو تداعی کننده اشکال بیرونی نیستند و به رمزی از یک تصویر عرفانی و باور اسلامی تبدیل می شوند که این تغییر و تبدیل برای انطباق تصویری با باورهای دینی شکل می گیرد. از این رو، روش کار در این پژوهش به فراخور مطالب مورد بررسی، بر مبنای علوم محض یا کیفى نیز از منابع کتابخانه بهره گرفته شده است و به صورت توصیفی-تحلیلی است. در این تحقیق نوشتاری به بررسی برخی از جنبه های تطبیقی زیبایی شناسی در موسیقی و معماری، که در پرتو اشتراکات و هماهنگی های بین جز و کل این دو هنر؛ به درجه رفیع زیبایی نایل آمده است، از اهداف این گذار است

کلیدواژه ها

موسیقی و معماری، زیبایی شناسی، سیر تجریدی هنرها، هنرهای بصری و سمعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.