سال انتشار: 1397
محل انتشار: بیستمین همایش صنایع دریایی
کد COI مقاله: NSMI20_091
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 312
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 7 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله کاربرد تصاویر هوایی در اندازه گیری عرض منطقه شکست امواج
چکیده مقاله:
منطقه شکست امواج یکی از مهم ترین بخش های محیط زیست است که به علت داشتن تغییرات زیاد ریخت شناختی و برخورداری از ظرفیت وقوع خطرات و آسیب های متعدد جانی و مالی همواره مورد توجه مهندسان سواحل و محققان اقیانوس شناسی فیزیکی است. در این مقاله برای بررسی کاربرد تصاویر هوایی در مطالعه عرض منطقه شکست به صورت موردی با کمک تصاویر پهپاد فانتوم 4، تصویر برداری از منطقه شکست موج در ساحل شرقی شهرستان نور انجام گرفته است. به منظور مقایسه، پهپاد در ارتفاع های 500 و 200 متری و دوربین آن در دو حالت عمودی و مایل استفاده شده است. پس از مقایسه و بررسی حالت های مختلف مشخص شد که در تصاویر مایل محدوده بیشتری در تصاویر دیده می شود و محدوده پروازی پهپاد را کاهش می دهد. در تصویربرداری مایل امکان مشاهده بهتر عرض شکست و تعداد شکست فراهم تر و وضوح تصویر بهتر است. بنابراین استفاده از تصاویر مایل برای مطالعه تغییرات عرض شکست در طول ساحل توصیه می شود. ضمنا، استفاده از ارتفاع 200 متری منجر به تصاویر بهتری شد. برای زمین مرجع کردن تصوایر از نرم افزار گوگل ارث و اندازه گیری های واقعی در روی زمین استفاده شد. درصد خطای نسبی این روش 16 درصد می باشد.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا NSMI20_091 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/822971/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:شارکی، محمدرضا و آزرم سا، سید علی،1397،کاربرد تصاویر هوایی در اندازه گیری عرض منطقه شکست امواج،بیستمین همایش صنایع دریایی،تهران،https://civilica.com/doc/822971
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، شارکی، محمدرضا؛ سید علی آزرم سا)
برای بار دوم به بعد: (1397، شارکی؛ آزرم سا)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- مصیبت دزدان دریایی؛ آثار اقتصادی دزدی دریایی
- دزدی دریا، قانون دریا و اعمال قدرت: پیشرفتها در خلیج سومالی
- ارزیابی کارایی ترمینال کانتینری بندر خرمشهر با رویکرد DEA-AP
- بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری در منطقه آزاد تجاری – صنعتی اروند
- نقش مدیریت منابع انسانی در بهبود مدیریت دانش در شرکت های کشتیرانی ایران
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.