بررسی اثرات بازبودن تجارت بر رشد ارزش افزوده صنایع کارخان های کشورهای ملحق شده به سازمان تجارت جهانی: رویکرد پانل دیتای پویا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 18، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-18-69_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی فتحی

دانشجوی دکترای علوم اقتصادی، دانشگاه علامه طباطبایی،

محمدقلی یوسفی

استاد اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی،

چکیده

ررسی های تجربی حاکی از آن است که تشکیل سازمان تجارت جهانی نقش اساسی در رشد پرشتاب تجارت جهانی داشته است. یکی از چالش های مهم اقتصاد ایران به عنوان بزرگ ترین اقتصاد غیرعضو آن سازمان -ب هویژه بعد از رفع تحریمهای بین المللی- چگونگی کسب آمادگی برای الحاق بهWTO محسوب می شود. براین اساس، پژوهش در مورد آثار بالقوه عضویت در آن سازمان روی توسعه صنعتی کشور ضرورت اساسی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی آثاربالقوه الحاق به WTOبر رشد صنعتی ایران براساس تجربه کشورهای ملحق شده به آن سازمان یباشد. در این پژوهش، با استفاده از داده های تلفیقی 179 کشور جهان، طی سال های 1980 تا ،2015 مدل رشد اقتصادی درون زا با به کارگیری متغیر سهم ارزش افزوده صنایع کارخانه ای ازGDP هعنوان پراکسی رشد صنعتی، با استفاده از روش پانل دیتای پویا با رویکرد متغیرهای ابزاری، برآورد شده است. همچنین دو متغیر مجازی برای تفکیک آثار فرآیند مذاکرات الحاق عضویت کامل درWTOوارد مدل شد ه است. یافته های پژوهش نشان می دهد، رابطه مثبت معنی داری بین رشد ارزش افزوده صنایع کارخانه ای با فرآیند مذاکرات الحاق و عضو یت در WTOوجود دارد. ا زاین رو می توان گفت اثرات الحاق به سازمان تجارت جهانی به دوره پس از عضویت کامل محدود نبوده، بلکه فرآیند مذاکرات الحاق نیز رشد اقتصاد ی کشورها یملحق شونده را - به دلیل اصلاحات الزامی که در این فرآیند روی سیاست ها و نهادهای اقتصادی روی می دهد- تحت تاثیر قرار می دهد.

کلیدواژه ها

مذاکرات تجاری، سازمان تجارت جهانیWTO-رشد ارزش افزوده صنایع کارخانه ای، بازبودن تجارت، پانل دیتای پویا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.