بررسی کار آیی اقتصادی بر اساس آموزه های اسلامی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه به عنوان شاخص مهم عدالت اقتصادی از منظر قرآن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش علم و فراعلم، پیشرفت های نوین و افق های پیش رو
  • کد COI اختصاصی: ELMCONF01_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره حسینی

معاونت بهداشتی-دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه ، تربت حیدریه ، ایران

چکیده

مقدمه و زمینه: کار آیی اقتصادی از شاخص های مهم عدالت اقتصادی و به این معنا است که افراد شایستگی لازم برای بهره برداری از اموال عمومی و منابع طبیعی، استفاده مناسب و نیز استفاده عمومی از آنها داشته باشند و از هرگونه تضییع حقوق اموال جلو گیری کنند. در منابع مختلف اسلامی آمده است که ارزش گذاری عملکرد اقتصادی افراد باید بر اساس انجام کار به بهترین نحو بهره برداری از مال باشد که بیشترین ثمربخشی را در جهت تحقق هدف فردی و یا اجتماعی در بر داشته باشد.با بررسی کار آیی اقتصادی کار کنان می توان راههای مصرف بهینه را مشخص نمودو مقدمات اصلاح الگوی مصرف را فراهم کرد. روش کار: این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی بوده که نمونه آماری آن با روش کوکرین با جامعه محدود 100 نفر از کار کنان حوزه های دانشگاه را تشکیل می داد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته با روایی تایید شده و ضریب پایایی 75%بود.تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss نسخه 16 انجام شد.یافته ها: 44 نفر ازکارکنان زن و 56 نفر مرد بودند و 87 در صد آنان متاهل بودند. 50 در صد کار کنان در بیمارستان مشغول به کار بودند و 60 در صد دارای تحصیلات لیسانس بودند. میانگین امتیاز کار آیی اقتصادی کار کنان در محل کار 0/10±55/0 و میانه امتیازات 0/54 بر آورد شد. پایین ترین امتیاز 0/19 و بالاترین امتیاز 0/75 بود میانگین امتیازات مردان 0/10±49/5 در صد و میانگین امتیازات زنان 0/06 ±55 در صد بر آورد شد که بین کار آیی این دو گروه با (t=3.02 p=0.01 ) تفاوت معنی دار آماری وجود داشت. .در این مطالعه 61 درصد کارکنان تنظیم شرایط محیط کارخود را در حد متوسط تا ضعیف بر آورد کردند .موردبارز دیگر در سنجش کار آیی اقتصادی کمک به همنوعان و همکاران نیازمند می باشد که 81 در صد کار کنان خود رادر حد متوسط تا خوب بر آورد کردند. در مورد پرهیز از هدر دادن منابع انرژی 64 درصد، در مورد انجام کار بر اساس شرح وظایف 60 در صد، ارایه اطلاعات صحیح و پرهیز از رساندن آسیب به مشتری در محل کارو رعایت حقوق ارباب رجوع 60 در صد کار کنان خود را در حد متوسط تا خوب ارزیابی کردند.نتیجه گیری: بالابودن نرخ کار آیی اقتصادی در محیط کار می تواند در ایجاد توازن نسبی بین اقشار مختلف کار کنان و بر طرف کردن تعارض های نا خواسته در محل کار کمک کننده بوده و منجر به گسترش اجتماعی و ارتقاء سلامت در محیط کار گردد که منطبق با آموزه های اسلامی در مورد رواج قسط و عدل در جامعه از منظر اجتماعی و اقتصادی است.

کلیدواژه ها

کار آیی اقتصادی ،آموزه های اسلامی، کار کنان دانشگاه علوم پزشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.