بررسی تغییر ویژگی های کیفی مخلوط های روغن آفتابگردان و روغن پالم حاصل از واکنش استرکردن داخلی توسط آنزیم لیپاز

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کوچک یزدی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی شیمی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف

ایران عالم زاده

استاد گروه مهندسی شیمی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی شیمی ونفت،دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

واکنش استر کردن داخلی با استفاده از مخلوط های روغن پالم و روغنآفتابگردان با ترکیب درصدهای مختلف( 20:80، 40:60، 50:50، 60:40 و80:20 )انجام شد. برای انجام این فرآیند از لیپاز ویژه تثبیت شده (لیپوزیم تی الآی ام) استفاده شده و آزمون های فیزیکی شیمیایی از جمله درصد اسید چربآزاد، عدد پراکسید، عدد یدی، نقطه ذوب لغزشی، مقدار چربی جامد، عددآنیسیدین، صابون باقی مانده، مقاومت اکسایشی در دمای 1100C و پروفیلاسیدهای چرب بر روی مخلوط های اولیه و نمونه های نهایی پس از فرآیند استریشدن انجام شد. واکنش استر کردن داخلی در دمای 70 درجه سانتیگراد و به مدت4 ساعت همراه با %6 آنزیم در مخلوط واکنش انجام شد. فرآیند استری شدنموجب کاهش مقاومت اکسایشی، میزان چربی جامد، نقطه ذوب لغزشی و عددپراکسید و افزایش عدد آنیسیدین، صابون و درصد اسیدهای چرب آزاد گردید.مخلوط های روغن پالم و آفتابگردان با ترکیب درصدهای مختلف دارای اسیدهایچرب اشباع و غیر اشباع در محدوده %37/6-52 و %48/0- 62/4 بودند. در بهینهسازی این فرآیند برای تولید حداقل اسیدهای چرب آزاد و به حداقل رساندن افتروغن، شرایط بهینه در دمای 65 درجه سانتیگراد و با استفاده از 7/5 درصد آنزیمدر 4/5 ساعت واکنش بدست آمد. همچنین بررسی آماری ترکیب اسیدهای چربقبل و بعد از واکنش برای مخلوط 50:50 روغن ها نشان داد که واکنش استریشدن تاثیری بر ترکیب اسیدهای چرب ندارد.

کلیدواژه ها

استرکردن داخلی،خواص فیزیکوشیمیایی،روغن آفتابگردان،روغن پالم،لیپاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.