کارکردشناسی خیال در فرایند غایت اندیشی و غایت گزینی در مبادی صدور فعل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه حکمت معاصر، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WISDOM-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین وفاییان

دانشجوی دکتری فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه تهران

احد فرامرزقراملکی

استاد دانشگاه تهران، گروه فلسفه و کلام اسلامی

چکیده

اندیشیدن به غایت ، سنجش بین غایات احتمالی ، و گزینش نهایی غایت و هدف مطلوب اولین مرحله (مرحله شناخت) از مراحل صدور فعل نزد فیلسوفان مسلمان در تحلیل فلسفه عمل است. تحلیل های ناظر به شناخت غایت و هدف گزینی در این مرحله از سنخ مباحث شناختشناسیاند و ازاینرو متاثر از قوای ادراکی انسان و بهخصوص قوه خیال و تاثیر آن در مبادی علمی صدور فعل اند. مسیله اصلی در این جستار شناخت جایگاه، کارکرد، و چگونگی اثرگذاری خیال در شناخت و انتخاب غایات (اهداف) است.ره یافت به دست آمده بیان گر اثرگذاری موثر و گسترده قوه خیال در شناخت انسان از خود و انتخاب اهداف برپایه آن است. انگیزه و اراده به سوی رفتار یا عملی خاص نیز بر احساس نیاز و کمال جویی فاعل مبتنی است که خود درپرتو تصویرسازی های خیال از فاعل و اشیای پیرامونی وی شکل میگیرد، به طوریکه هدفها و انگیزه های رفتاری متعلق به تصویرهای تخیلی انساناند، و نه حقایق خارجی

کلیدواژه ها

صدرالمتالهین، نفس شناسی، قوه خیال، رفتار، هدف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.