تفسیر روان شناختی از کانت نزد فریز
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دوفصلنامه حکمت معاصر، دوره: 7، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WISDOM-7-3_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 459
نویسندگان
استادیار فلسفه علم، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
چکیده
از همان سال دوم پس از انتشار نقد عقل محض ، تفسیر تجربه گرا –روانشناختی (Empiricist – psychological) از آن نیز آغاز گردید؛ نخستین این تفسیرها به مرور گوتینگن (Guttingen review) مشهور است. این رویکرد تجربه گرا- روان شناختی اما در دهه آخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم بود که با فریز، هربارت (Johann Friedrich Herbart) و بنکه (Friedrich Edard Benke) با قوت بیشتری مطرح گردید. در این میان نقش فریز در طرح و اشاعه تفسیر روانشناختی از کانت، بسیار برجسته تر است. تفسیر روانشناختی بدان سبب که زمینه ساز ظهور جریان های مهمی در اندیشه نیمه دوم قرن نوزده و قرن بیست گردیده جریان هایی همچون ناتورالیسم، ماتریالیسم، روانشناسی گری (psychologism) پوزیتیویسم- از اهمیت خاصی برخوردار است؛ اهمیتی که غالبا به دلیل استیلای روایت های نوهگلی از تاریخ فلسفه – که بر سنت تفسیری ایده آلیسم استعلایی از کانت به جای تفسیر روانشناختی صحه و تاکید می نهند – مغفول می ماند. با عنایت به اینکه از کانت در دهه های بازپسین قرن بیست و پس از انتشار کتاب مرزهای حس (The Bounds of Sense) استراسون (Strawson) در سال 1975 حیاتی دوباره یافته است، ضرورت پرداختن به این رویکرد تفسیری و چهره آغازین و برجسته آن – فریز – مضاعف میگردد.کلیدواژه ها
کانت – فریز- تفسیر روانشناختی نقد عقل محض –روانشناسی گریمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.