ارایه مدل مدیریت رفتارهای کاری نابهنجار براساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IPOM-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1048
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم هادیزاده مقدم

دانشیار گروه مدیریت دولتی، دانشگاه شهید بهشتی

علی رضاییان

استادگروه مدیریت، دانشگاه شهید بهشتی

غلامعلی طبرسا

دانشیار گروه مدیریت، دانشگاه شهید بهشتی

حمید رامین مهر

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

رفتار کاری نابهنجار نوعی رفتار داوطلبانه است که هنجارهای سازمانی را نقض می کند و چنین اقداماتی باعث کاهش بهره وری سازمان و افراد می شود . این رفتارها شامل رفتارهای سوءاستفاده ، رفتارهای انحرافی تولیدی، خرابکاری یا کارشکنی، دزدی و رفتارهای صرف نظر کردن یا عقب نشینی می شود. رفتارهای نابهنجار برای سازمان ها هزینه های اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی زیادی دارد. از این رو، هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی علل بروز این رفتارها بر اساس نظریه رفتاربرنامه ریزی شده است.برای دستیابی به اهداف تحقیق، تعداد 330پرسشنامه که اکثرا استاندارد بودند میان افرادمتخلف(از نظر اداره تخلفات بانک ملت) میان کارکنان در پست های مختلف توزیع شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها نیز توسط روش های مختلف نظیر روایی همگرا، روایی تشخیصی، پایایی ترکیبی و آلفای کرانباخ مورد بررسی قرار گرفت.نتایج پژوهش نشان داد روابط میان سازه ها (نگرش رفتاری، هنجار ذهنی، کنترل درک شده، تمایل رفتاری و رفتاری واقعی) در نظریه رفتار برنامه ریزی شده در بانک ملت به طور کامل مورد تایید قرار گرفت. به عبارت دیگر؛تمامی روابط علی مورد تایید قرار گرفتند. در واقع؛ افراد به صورت هدفمند و با نیت قبلی این رفتار ها را انجام می دهند. همچنین از طرفی نقش تعدیل گر ترس از تنبیه شدن نیز در رابطه میان تمایلات رفتاری و رفتار واقعی تایید شد. به عبارت دیگر؛ چنانچه در بانک سیاست های و رویه های تنبیهی وجود داشته باشد و با افرادمتخلف برخورد جدی شود، از بروز رفتار تا حدودی جلوگیری خواهد شد.

کلیدواژه ها

رفتار کاری نابهنجار، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، ترس از تنبیه شدن، کانون کنترل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.