تبیین مفهومی اولین گام در طراحی شاخص ملی سنجش رشوه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه جستارهای اقتصادی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_IEE-9-18_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 529
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله توکلی

عضو هییت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

محمدسعید تسلیمی

عضو هییت علمی دانشگاه تهران

حسن عابدی جعفری

عضو هییت علمی دانشگاه تهران

محمد میرزایی

عضو هییت علمی دانشگاه تهران

چکیده

طراحی شاخص سنجش رشوه مانند هریک از انواع فساد اداری و اقتصادی مستلزم تبیین مفهوم آن بر اساس الزامات روش شناسانه است؛ لذا این مقاله سعی دارد که الف) واژگان اصلی رشوه را در قرآن کریم و روایات شناسایی کند و از نظر لغت و اصطلاح مورد بررسی قرار دهد؛ ب) آیات قرآن کریم و روایات را به منظور دست یابی به گزاره های مرتبط با رشوه گردآوری و آنها را بررسی کند؛ ج) اقوال و آرای فقها را در مورد موضوع یاد شده بررسی و طبقه بندی کند؛ د) یافته ها را با استفاده از نظر مفسران قرآن، شارحان سخنان معصومان (ع)، سیره عقلا و حکم عقل و تمسک به روش اجتهادی تجزیه و تحلیل کند. بر این اساس یافته های تحقیق عبارتند از: الف) رشوه کاربردی فراتر از مال دارد؛ ب) رشوه بر موارد غیر مالی نظیر قول، فعل و عمل نیز اطلاق می شود؛ ج) رشوه در قالب ها و اشکال مختلفی اتفاق می افتد؛ د) رشوه و حرمت آن اختصاص به باب قضاوت ندارد و شامل کارگزاران و... می شود. ه) نیت راشی و مرتشی در حکم رشوه تاثیر دارد

کلیدواژه ها

شاخص، سنجش، فساد اداری، رشوه، مدل مفهومی و بومی سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.