تاملی بر رهیافت تفهمی- تفسیری در روششناسی انسان شناختی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه آفاق علوم انسانی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HSPR-1-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز رستاخیز

پژوهشگر دوره دکتری انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

عطیه آذرشب

پژوهشگر دوره دکتری انسانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

پژوهشهای علوم اجتماعی بهطور عام و تحقیقات انسانشناختی بهطور خاص، بهویژه در نیم قرن اخیر و از منظر روششناسی، مورد بحثهایی اساسی واقع گردیدهاند. بسیاری از این مباحث را باید حول آنچه تحت عنوان چرخش تفسیری در علوم اجتماعی مطرح شد، مدنظر قرار داد؛ چرخش تفسیری، پیش از هر چیز، پرسش از فلسفه علوم اجتماعی و مشخصا0 روش شناسی آن بود. در نگاه جدید، بر رسالت روش شناختی علوم اجتماعی، نه برای تبیین عل6ی واقعیتهای اجتماعی شیء انگاشته شده، بلکه بهمنظور دستیابی به فهمی از زندگی مردم آنگونه که براساس ادراک ایشان بنا شده است، تاکید شد. انسان شناسی به عنوان یکی از رشته های ممتاز به لحاظ درگیری انسانی با اجتماعات فرهنگ محور، همواره از پیش برندگان پیشتاز چنین نگاهی در پژوهشهای خود بوده است. رهیافت تفهمی- تفسیری در روش شناسی انسان شناختی، مبتنی بر مبانی اندیشه ای ویژه و نیز شیوه های عملی انعطاف پذیری است که پژوهشگر را در جستجوی معنی، هدایت میکند. مقاله حاضر، تاملی بر این مبانی و شیوه هاست، تا اینکه در نهایت به راهنمایی، برای چگونگی فهم معنی، مختصاتیابی آن و بازنمایی ساخت فرهنگی یک اجتماع دست یابیم. یافته های پژوهش، یافته هایی در تشریح مردم نگاری تفسیری مبتنی بر روایتها به عنوان مسیری راهگشا در فهم معانی عملکردهای انسانی میباشند.

کلیدواژه ها

معنی، مردم نگاری، تفهم، تفسیر، روایت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.